Društvo i ekonomija

[ Izvor: Blic ]

31. 05. 2024. 16:26 1

PUŠE VEĆ SA 11 GODINA Elektronske cigarete sve popularnije, OVO je posebna pošast

Najmanje 15.000 osoba u Srbiji godišnje umire od posledica upotrebe duvana. Uprkos ovoj alarmantnoj statistici, poslednja istraživanja govore da više od trećine odraslih u našoj zemlji puši cigarete. Dodatno zabrinjava da svaki deseti petak i sedmak konzumira cigarete!

Epidemija duvana je jedna od najvećih pretnji po javno zdravlje sa kojom se svet ikada suočio, od koje umire više od 8 miliona ljudi širom sveta.

- Od ovog broja, više od 7 miliona smrtnih slučajeva rezultat je direktne upotrebe duvana, dok je oko 1,3 miliona smrtnih slučajeva rezultat izloženosti nepušača duvanskom dimu - navode u Institutu za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut".

Prema Istraživanju Instituta "Batut" koje je sprovedeno u decembru 2023. godine, čak 37,9 odsto odraslih u Srbiji povremeno ili svakodnevno puši cigarete, i to u najvećem procentu osobe starosti 35-44 godine.

Među pušačima, najveći procenat (81,8 odsto) puši svakodnevno. Svaki peti odrasli pušač, puši više od jedne pakle cigareta.

Svaki deseti tinejdžer puši

Svaki deseti (10,2 odsto) učenik uzrasta 11, 13 i 15 godina konzumira cigarete, pokazuje istraživanje Instituta "Batut" o ponašanju u vezi sa zdravljem dece školskog uzrasta u Srbiji 2022. godine.

Isto istraživanje govori da je cigarete bar jednom tokom života pušilo 15,1 odsto učenika (14,5 odsto dečaka i 15,6 odsto devojčica) petog i sedmog razreda osnovne škole i prvog razreda srednje škole.

Dečaci u petom i sedmom razredu osnovne škole češće probaju da puše u poređenju sa devojčicama, dok je učestalost pušenja bar jednom u toku života u prvim razredima srednjih škola veća među devojčicama.

U poređenju sa 2018. godinom, među petacima i sedmacima je povećan procenat onih koji su probali cigarete, dok je među učenicima prvog razreda srednje škole ovaj procenat smanjen sa 28,3 odsto na 24,6 odsto.

E-cigarete, snus, nikotinske vrećice...

Elektronske cigarete ili popularno nazvane "vejp" je bar jednom probalo 18,4 odsto odraslih u Srbiji, i to su u najvećem procentu osobe starosti 25-34 godina, podaci su iz istraživanja prošle godine.

Međutim, osim e-cigareta, proizvodi kao što su snus (duvanski proizvodi za oralnu upotrebu) i nikotinske kesice (sadrže nikotin bez duvana), sve su popularniji među mladima.

Naime, rezultati Batutovog istraživanja iz 2022. godine, pokazuju da je elektronske cigarete bar jednom tokom života probao svaki peti (20,8 odsto) petak i sedmak, kao i učenik prvog razreda srednje škole (19,7 odsto dečaka i 18,4 odsto devojčica). Ipak, najveća upotreba e-cigareta je među dečacima prvog razreda srednjih škola (30,6 odsto).

Isto istraživanje pokazuje da je snus ili nikotinske vrećice probalo 4,9 odsto petaka, sedmaka i učenika prvog razreda srednje škole.

Nargile opasnije od cigareta, a više ih koriste mladi

Uprkos verovanju da upotreba nargila nije štetna, ova proizvod poznat i kao "šiša" oslobađa brojne toksične materije koje negativno utiču na zdravlje.

- Dim koji nastaje pušenjem nargile, bez obzira da li je u pitanju duvan ili biljna mešavina, štetan je ne samo po zdravlje osoba koje puše nargile već i za osobe u okolini (a posebno zaposlene u nargila barovima) zbog prisustva značajnih količina ugljen-monoksida koji se oslobađa sagorevanjem uglja i drugih štetnih materija - ističu u Institutu "Batut".

Prema njihovom istraživanju iz decembra prošle godine, 10,6 odsto odraslih u Srbiji je probalo nargilu. U najvećem procentu nargile su probale osobe od 18-24 godina.

S druge strane, 12,8 odsto učenika petog i sedmog razreda osnovne škole i prvog razreda srednje škole probalo je da puši nargile, podaci su "Batuta" iz 2022. godine.

Duvanski dim na svakom koraku

Prošlogodišnje istraživanje Batuta pokazuje da su građani Srbije najviše izloženi duvanskom dimu i aerosolima elektronskih cigareta u ugostiteljskim objektima (85 odsto), zatim na poslu (43 odsto), kao i u obrazovnim ustanovama (24 odsto).

Prema istim podacima, pušenje nije dozvoljeno u tek nešto manje od petine domaćinstava, a u 33 odsto je dozvoljeno u svim prostorijama.

Ipak, ohrabruje podatak da najveća većina ispitanika (76,9 odsto) podržava primenu Zakona o zabrani pušenja, a 12 odsto smatra da se zakon u potpunosti poštuje.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 1

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Doručak na travi

Zoran Živković [02.09.2024.]




Video dana

Beba uspavala tatu

Anketa

Da li će lista "nepodobnih" za ulazak u Srbiju ostati na snazi?

Rezultati