Region

[ Izvor: Mediji ]

19. 09. 2024. 11:55 2

Ugostitelji u problemu: Bez pušenja i u baštama kafića

Evropska komisija je nedavno poslala nove smernice za zabranu pušenja u nekim od preostalih pušačkih "oaza" poput autobuskih stanica, zooloških vrtova i terasa kafića.

Prema ovim smernicama, zabrana bi se odnosila ne samo na cigarete, već i na e-cigarete ili vaping. Doduše, ovo su neobavezujuće smernice, ali otvaraju mogućnost državama članicama da ih ugrade u svoje zakone.

U Hrvatskoj je na snazi Zakon o ograničenju upotrebe duvana i srodnih proizvoda koji u članu 25. „zabranjuje pušenje duvana i srodnih proizvoda, biljnih proizvoda i upotrebu elektronskih cigareta sa ili bez nikotinskog punjenja i lula za vodu u svim zatvorenim javnim prostorima“.

Pušenje je izuzetno dozvoljeno u ugostiteljskim objektima, ali kako isti zakon kaže, u „posebnim prostorima predviđenim za pušače za smeštaj gostiju u skladu sa propisima o ugostiteljstvu, o čemu u tim prostorima mora biti istaknut znak dozvole za pušenje”.

Jednostavnije rečeno, ugostiteljski objekti moraju imati poseban prostor za pušače fizički odvojen od nepušačkog prostora, piše N1.

Poznato je da mnoge lokalne kafane, posebno one u komšiluku, "žive" i posluju uglavnom zahvaljujući gostima koji tamo piju kafu. A za mnoge taj ritual uključuje i cigaretu sa kafom.

Zagrepčanka Melita kaže da će u tom slučaju ostaviti cigarete.

„Stisli su nas, prestaću da pušim. Neću se mrcvariti i stajati ispred terase, na kiši, kao siromah, samo da zapalim cigaretu. Biće gadno, ali vreme je da odustanemo. Odluka o zabrani pušenja na otvorenom, uverena sam, nateraće mnoge okorele pušače da odustanu od ovog zla. Pritom još i skupog", rekla je ona.

Restorani ne dočekuju nove smernice Evropske komisije sa oduševljenjem.

„Mi već dugi niz godina trpimo udar zbog najvećeg poreskog opterećenja ugostiteljskih usluga u čitavom mediteranskom okruženju i ovaj udarac sigurno ne bismo izdržali. Za mnoge ugostitelje ovo bi bio ključ u bravi“, kaže ugostitelj Franc Letica, predsjednik Udruženja ugostitelja Zagreb.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 2

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Revizionista

Zoran Živković [18.09.2024.]




Video dana

Proka pronalazač

Anketa

Ko bi trebalo da nasledi Svetislava Pešića na mestu selektora Srbije?

Rezultati