Društvo i ekonomija

Direktno.rs

06. 05. 2024. 10:43 27

"Poseta Si Đinpinga ne donosi ništa, osim dugova i rasprodaje najvrednijih resursa"

Poseta kineskog predsednika Si Đinpinga neće doneti Srbiji nijednu novu investiciju, nijedno novo radno mesto i nijedan novi posao za srpsku privredu, već samo nova zaduženja, nove poslove za kineske firme i dalju rasprodaju najvrednijih srpskih resursa, izjavio je Dušan Nikezić, potpredsednik Stranke slobode i pravde i narodni poslanik.

- Kineske građevinske firme grade skoro sve velike infrastrukturne projekte u Srbiji, od puteva, mostova, pruga i metroa, do elektrana, toplovoda i kanalizacije, za koje se zadužujemo 18 milijardi evra. Od Kine kupujemo skupu telekomunikacionu, računarsku, medicinsku opremu i naoružanje, dok kineske firme iz Srbije izvoze samo jeftine sirovine, poput rude bakra i posečenih stabala, zbog čega sa Kinom ostvarujemo ubedljivo najveći spoljnotrgovinski deficit, vredan 3,4 milijarde evra godišnje, koji će biti dodatno pogoršan Sporazumom o slobodnoj trgovini - dodao je Nikezić.

Ocenio je da je vlast samo kineskim firmama u poslednjih 12 godina praktično poklonila najveće srpske industrijske komplekse i najveća nalazišta bakra i zlata, koja se nemelice eksploatišu, pa su samo u poslednje tri godine iz Srbije u Kinu izvezli 1,4 miliona tona rude bakra, koja sadrži i značajan procenat zlata i srebra.

- Kako ovo može biti dobro za Srbiju? Kina je jedna od najvećih svetskih sila od koje možemo mnogo da naučimo i sa kojom moramo da razvijamo najbolje moguće partnerske odnose, umesto podaničke politike Vučićevog režima, koja zemlju vodi ka neokolonijalnom položaju i dužničkom ropstvu - zaključio je Nikezić.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 27

ostavi komentar
Vidi još

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Primopredaja

Zoran Živković [17.05.2024.]




Video dana

Muzikalni magarac

Anketa

Ko će osvojiti titulu u ABA ligi?

Rezultati