Društvo i ekonomija

[ Izvor: Blic ]

19. 05. 2024. 07:19 20

Vatrogaskinje, vodičice i atašeice: Upotreba rodno senzitivnog jezika počinje sutra, najavljene paprene kazne

Ni Akademija ni Crkva, a ni desničarske stranke, nego to što pojedina ministarstva još ni u proceduri nemaju potrebna podzakonska akta, isprečili su se tome da od sutra po zakonu i u praksi počne obavezna primena rodno senzitivnog jezika u obrazovanju, nauci i medijima.

Ova priča, koja godinama izaziva popriličnu polemiku u javnosti, počinje 20. maja 2021. godine. Tada republički parlament usvaja Zakon o rodnoj ravnopravnosti koji, između ostalog, predviđa da nakon tri godine njegove primene, dakle na sutrašnji dan, počinje i obavezna primena rodno senzitivnog jezika u obrazovanju, nauci i sredstvima javnog informisanja. I to sve pod pretnjom novčane kazne do dva miliona dinara, odnosno, zatvorske do pet godina.

To da će od sutra u nekom školskom udžbeniku morati da piše "žetelica" ili što će neko od kolega u intervjuu osloviti sagovornicu iz Odeljenja za vanredne situacije MUP-a kao „vatrogaskinju“, međutim, za sada ostaje, kako bi zluradi rekli, "mrtvo slovo na papiru".

Nije u fokusu Vlade

Naime, u Ministarstvu za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog, koje je bilo predlagač Zakona u rodnoj ravnopravnosti a čiji deo je i primena rodno osetljivog jezika, objašnjavaju da u teoriji jeste tako, ali u praksi, koja zakonski treba da važi od 20. maja 2024. godine, zapravo nije.

- Upotreba rodno senzitivnog jezika jeste zakonska obaveza, ali da bi ona u navedenim oblastima funkcionisala u praksi, potrebno je da ministarstva nadležna za te oblasti donesu određene podzakonske akte. Ta podzakonska akta još nisu ni u proceduri i koliko smo videli u ekspozeu nove Vlade to nije u fokusu, tako da ostaje pitanje kada će praktična primena rodno seznitivnog jezika početi u praksi, iako bi po Zakonu o rodnoj ravnopravnosti trebala da počne - potvrđuju za Blic u Ministarstvu za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog.

Podsećaju, takođe, da je ovo Ministarstvo organizovalo više događaja u susret početku zakonom propisane obaveze upotrebe rodno senzitivnog jezika, te da je ministar Tomislav Žigmanov rekao u junu 2023. da jezik predstavlja "živu materiju" i da je kao takav "podložan promenama, kao i usklađivanju sa društvenim tendencijama".

Dakle, da bi ono što je predviđeno u teoriji zaživelo u praksi, na potezu su, u vezi realizacije neophodnih podzakonskih akata, ministarstva prosvete, nauke, tehnološkog razvoja i inovacija, te informisanja i telekomunikacija s obzirom na to da rodno senzitivni jezik treba da se koristi u školskim udžbenicima, nastavnom materijalu, svedočanstvima, diplomama, licencama i medijima.

I atašeica i vodičica

A šta je to rodno senzitivni jezik oko kojeg se lome tolika koplja i koji je za obaveznu zakonsku primenu, zbog nedostatka dodatnih pravnih akata, još na "čekanju"?

Široj javnosti poznat je kroz "prevođenje" određenih zvanja i zanimanja iz muškog gramatičkog roda u ženski, odnosno, upotrebi ženskih oblika za pojedine profesije i titule. Tako smo, pored imenica koje nisu "strane" i već imaju široku upotrebu ne samo u formalnom govoru kao što su ministarka, profesorka ili advokatica, po prvi put čuli za “atašeicu” (ataše) ili “vodičkinju” (vodič).

Od kako je Zakon o rodnoj ravnopravnosti usvojen, ali i pre toga, na samu ideju korišćenja rodno senzitivnog jezika protivan stav su imali pojedini stručnjaci za jezik, deo akademika Srpske akademije nauka i umetnosti (SANU), stranke i organizacije desničarske provenijencije, kao i Srpska pravoslavna crkva.

Dok je profesor dr Sreto Tanasić iz Odbora za standardizaciju srpskog jezika imao naučno objašnjenje “da srpski jezik nije diskriminatoran prema bilo kojim osobama, pa ni prema osobama ženskog pola, pošto ima svoje mehanizme za davanje informacija u tom pogledu i da se nikad ne može dovesti u nedoumicu o kom polu osobe je reč”, SPC je u svom negativnom stavu prema rodno senzititvnom jeziku bila mnogo oštija.

- Pod plaštom uklanjanja takozvanih rodnih stereotipa nameće promena svesti i načina života pojedinca i društva u celini, promovišu se ideologija, politika i praksa LGBTQIA+ - bilo je navedeno na sajtu SPC o ovoj temi.

Spisak titula postoji

Taj spisak zvanja, zanimanja i titula ženskom rodu, inače, postoji u Priručniku za upotrebu rodno senzitivnog jezika koji je objavilo Koordinaciono telo za rodnu ravnopravnost Vlade Srbije, a koji se oslanja na delo "Rod i jezik" koji je napisala profesorka Svenka Savić sa grupom lingvistkinja još 2009. godine.

Između napisane teorije i nesprovedene prakse, suština je po rečima Bobana Arsenijevića, profesora lingvistike na Univerzitetu u Gracu, da sama upotreba rodno senzitivnog jezika ne može mnogo uticati na ravnopravnost žena i muškaraca u društvu.

- Neravnopravnost žena se ne sastoji u manjoj vidljivosti u jeziku, već u mnogo jače vrednosnim predstavama - slabija, manje inteligentna, manje sposobna, manje hrabra. Ako društvo nije spremno da iznese sprovođenje nekog zakona, on neće živeti, osim simbolično. A spremnost se postiže promenom sistema i sadržaja obrazovanja, promenom kulturnih sadržaja i kulturnog ambijenta, kulturne politike - izjavio je za Slobodnu Evropu profesor Arsenijević.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 20

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Tradicija

Zoran Živković [24.07.2024.]




Video dana

Avantura zove

Anketa

Da li ste za kopanje litijuma u Srbiji?

Rezultati