Srbija

Direktno.rs

17. 05. 2024. 14:34 1

"Vujović, do kada ćete ćutati na trovanje Zrenjaninaca?"

"Voda u Zrenjaninu u periodu decembar (2023) - februar (2024) sadržala je nedozvoljene količine mangana i aluminijuma. Dakle, da voda nije za piće nije novost u našem gradu, ali ova voda nije smela da se koristi ni za šta. To nisam rekla ja, već Zavod za javno zdravlje voda, a nadležne insitutucije nisu obavestile javnost", izjavila je narodna poslanica i predsednica zrenjaninskog odbora Stranke slobode i pravde Sonja Pernat.

Dodala je da je "zagađenje nastalo njenom preradom u postrojenju Pannonian Water, jer na samom izvorištu nije imala sastojke ovih teških metala", zbog toga je i podnela krivičnu prijavu uz obrazoloženje da su okrivljeni u period od 8. decembra do 10. februara, o čemu je Sonja Pernat obaveštavala javnost, zagadili vodu i zemljšte u većoj meri i time počinili krivično delo Zagađenja životne sredine iz Člana 260. stav 1 Krivičnog zakonika.

- Zato sam danas uputila poslanička pitanja ministarski za zaštitiu živtone sredine Ireni Vujović. I to: Da li je ministarstvo upoznato saradnjom JPP Grada Zrenjanina i Pannonian Water? Da li je ona upoznata da voda u pomenutom periodu nije bila ni za sanitarnu ni za higijensku upotrebu, kao i da li će povodom krivične prijave koju sam dostavila zatražiti izveštaj o stastavu vode u pomenutom periodu. I kada to sve sazna, koje mere planira da preuzme.

Pernat objašnjava da su mangan i aluminijum metali i njihova prisutnost u otpadnim vodama može imati ozbiljne posledice po životnu sredinu i zdravlje ljudi. Ispuštanje mangana i alumunijuma može dovesti i do kontaminacije obljižnjeg tla, što moze uticati na useve i iste vrlo ugroziti, dodaje Pernat.

- Da li je Pannonian Water vršio praćenje ovih suspendovanih čestica, da li je upotrebio ikakvu tehnologiju da spreči zagađenje životne sredine Zrenjaninaca? - pitanje je na koje svima nama treba da odgovori ministarka Irena Vujović. A ja pitam još jednom, do kada čete ćutati na trovanje Zrenjaninaca - zaključila je Pernat.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 1

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Tradicija

Zoran Živković [24.07.2024.]




Video dana

Avantura zove

Anketa

Da li ste za kopanje litijuma u Srbiji?

Rezultati