Društvo i ekonomija

[ Izvor: Tijana Đorđević/Istinomer ]

05. 05. 2024. 14:11 35

"Ja gradio, ja radio, ja žrtva": Kako izgleda jedno Vučićevo gostovanje?

Desetine i stotine obraćanja. Među njima, rekli su mediji, bilo je i "istorijskih", "udarnih", onih koje "cela Srbija čeka". Posle tih obraćanja najčešće nema vesti, nema ni mnogo činjenica, ali jedno bude sigurno - predsednik Srbije je "zagrmeo". A "grmljavina" se sa tabloidnog, na sve druge jezike prevodi kao niz stavova koji su predstavljeni kao jedina i nepobitna istina, niz spinova koji su tu samo da bi učvrstili imidž požrtvovanog i sposobnog, lidera koji je garant opstanka države i društva. Istinomer je počeo da broji sve te "grmljavine" iz Predsedništva, sa kablovskih ili televizija sa nacionalnom pokrivenošću, uključenja iz Pariza, Brisela, Njujorka. I obrazac postoji.

U 2023. godini predsednik Srbije Aleksandar Vučić imao je 304 direktna obraćanja putem televizija sa nacionalnom frekvencijom. Od početka 2024. slušali smo ga i gledali, u istom formatu, čak 90 puta.

Sve te medijske nastupe predsednik je koristio za priču o BDP-u, fabrikama, putevima, zaposlenosti, prosečnoj plati, realizovanim ili projektima koji su u toku, velikim snovima, političkim protivnicima. Iste nastupe, koristio je i Istinomer - mnoge od Vučićevih izjava dobile su ocene neistina, kratke noge, zloupotreba činjenica.

Ipak, u satima obraćanja vesti su skrajnute, činjenice su se izgubile, pa je i provera izrečenih tvrdnji postala skoro nemoguća. Dominantne su ostale samo političke poruke upakovane u spin.

Zato se na fact-checking - proveru činjenica, nadovezao spin-checking - dekonstrukcija spinova, odnosno manipulacija koje se ponavljaju u svakom "istorijskom" i manje istorijskom obraćanju predsednika Srbije. U tim ponavljanjima prepoznati su jasan šablon i narativi koje je, po svemu sudeći, iz dana u dan potrebno ponavljati kako bi ostali u svakoj pori javnog prostora. I svesti biračkog tela.

Nikada više u istoriji

Koliko obraćanja, toliko poređenja s onim bivšima. Ali ne samo onim najbližim bivšim, strankama i političarima koji su do 2012. godine "katančili fabrike" i koji se, navodno, i danas vode parolom "što Srbiji gore, to nama bolje". Poređenja koja predsednik pravi neretko su vezana i za nešto dalje bivše, poput Tita, ili čitavu istoriju države Srbije.

Pa kada pogleda sve pre sebe, predsednik Vučić u prajm tajmu najčešće zaključi da je Srbiji danas bolje nego ikada, da se nikada više u istoriji nije radilo, gradilo, stvaralo, svuda smo rekorderi i beležimo istorijske uspehe.

- I to sad nekome zvuči glupo, patetično, kao preterivanje… Nažalost, moram da kažem, to je potpuna istina - nikada nismo brže napredovali u svojoj istoriji - rekao je predsednik Srbije krajem februara ove godine, u emisiji Takovska 10 na RTS-u.

U to da li ova izjava nekome zvuči glupo ili patetično, novinari Istinomera nisu ulazili. Ali ovaj tip izjave se ne može proveriti, jer se ne zna na osnovu čega Vučić iznosi ovakvu ocenu, šta uopšte podrazumeva "nikada brže napredovanje" i po kojim parametrima se meri i upoređuje.

Nekoliko dana nakon Takovske, u novom obraćanju partijskim saborcima, ali i građanima koji su pratili prenos skupa naprednjaka u Sportskom centru "Šumice", Vučić je poručio i da od istorijskog napretka ništa neće biti "samo ukoliko se vlast promeni".

- Je l’ vi stvarno mislite da je zauvek dato da imate odnos dinara prema evru onakav kakav imate već 11 godina u našoj zemlji? I baš samo u tih 11 godina, nikada pre toga, nikada u srpskoj istoriji pre toga. Samo baš u ovih 11 godina. A vi sad mislite - pa to će uvek da bude. Neće, ništa od toga da bude samo ukoliko se vlast promeni - kazao je predsednik.

Ja otvorio, ja radio, ja gradio

Sa nikad boljih rezultata u istoriji, predsednik Srbije uglavnom pređe na to čiji su zapravo rezultati. Ni voditelju prekoputa sebe, ali ni gledaocima to pitanje ne ostavlja bez odgovora, pa se ispostavi da je on zaslužan za Beograd na vodi, za puteve, grašak u skladištima.

- Ja koji sam izmislio, osmislio i napravio Beograd na vodi, (…) gledam u one stanove svaki dan kad idem, gledam u te stanove kao u svoje delo i ponosan sam na to, poznajem mnogo ljudi tamo - izgovorio je Vučić, gostujući kod Milomira Marića na TV Happy.

I osim što je napravio Beograd na vodi, predsednik Srbije je obezbedio grašak, pasulj, so i šećer za narod. O tome je pričao na TV Tanjug, nakon što je navodno, o količinama ovih namirnica obavestio i predstavnike misije MMF-a.

- Jedan Irac onako tvrd, čvrst Irac, finansijski čvrst, sad on brine o nama. Ja s njim razgovaram, ja mu kažem - a šta može da nas ugrozi, reci mi kakvi su to novi šokovi. I sad pričam o tim novim šokovima, o svemu, pa on kaže - može da bude problema sa hranom. Može, ja kažem - obezbedio sam graška toliko, pasulja sačuvao za narod toliko, soli toliko, šećera toliko, i oni se smeju - ispričao je Vučić početkom novembra prošle godine.

Celu analizu Vučićevih obraćanja možete pročitati na sajtu Istinomera.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 35

ostavi komentar
Vidi još

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Primopredaja

Zoran Živković [17.05.2024.]




Video dana

Muzikalni magarac

Anketa

Ko će osvojiti titulu u ABA ligi?

Rezultati