Društvo i ekonomija

[ Izvor: N1 ]

17. 05. 2024. 16:32 4

"Terzić vodi jedno od mezimčeta predsednika, nedodirljiv je"

Urednik KRIK-a Stevan Dojčinović izjavio je da je pravosnažno oslobađanje generalnog direktora FK Crvena zvezda Zvezdana Terzića od optužbi bilo "očekivano".

Pre svega se osvrnuo na vest o pravnosnažnom oslobađanju optužbi generalnog direktora Crvene zvezde Zvezdana Terzića i rekao da "nije ni najmanje iznenađujuća".

- Očekivali smo, jer je Terzić praktično oslobođen presudom prošle godine, iako je tužilaštvo imalo mogućnosti da se žali dalje, znali smo da će suštinski i pravosnažno biti oslobođen. Otkad se vodi taj postupak, bilo je jasno da vodi ka oslobađanju Terzića. Kad primetite neke signale koji su poprilično neobčni, a u slučaju Terzića su bila odlaganja sudskog postupka, jako retko da se zakaže suđenje njemu, kada imate suđenje gde imate niz odlaganja, često se namerno radi na korist onog ko je optužen - kaže on.

Ističe da se protokom vremena gube delovi optužbi.

- Sudije su dozvoljavale da se postupak razvlači, dve stavke optužnice su zastarele, optužen je za nekoliko fudbalskih transfera, tri igrača, malverzacije, dve su tokom protoka vremena otpale iz optužnice, ostao je jedan za koji je sudija rekla da nema dokaza. Samo suđenje, odavno smo u KRIK videli, išlo je ka tome da će na kraju biti oslobođen, što je jasno jer je on čovek koji vodi jedno od glavnih mezimčeta našeg predsednika, Fudbalski klub Crvena zvezda, tako da je jako bitan iz tog aspekta, zbog toga je jedan od nedodirljivih, za njega ne važi zakon, mislim da je njega apsolutno nemoguće procesuirati za bilo šta u ovoj zemlji - kaže Dojčinović.

Mreža za istraživanje kriminala I korupcije, javnosti poznatija kao KRIK, jedna je od dobitnica nagrada za istraživačko novinarstvo "Dejan Anastasijević" koje je dodelilo Nezavisno udruženje novinara Srbije.

Dojčinović kaže da je "velika čast dobiti ovu nagradu".

- Za mene je Anastasijević bio jedan od uzora kada sam počeo da se bavim novinarstvom, mnogo toga je uradio, prerano nas napustio. Velika čast, njegov slučaj pokazuje da je situacija sa novinarima što se tiče bezbednosti uvek na ivici - kaže on.

Ako gledamo statistiku, nemamo ubistva novinara, kaže on, ali se često dešavaju razni bezbednosni incidenti koji pokazuju da je situacija na ivici.

- Treba obratiti pažnju na to, Srbija je praktično nebezbedna zemlja sa stanovišta rada u novinarstvu, pogotovo ako se bavite istraživačkim novinarstvom - kaže on.

Osvrnuo se i na dve situacije sa novinarkama KRIK, kada su im stanovi obijeni.

- Jasno je da to nisu bile pljačke stanova. Videle su da je sve pretureno i izvrnuto, a ništa od vrednosti nije ukradeno. U slučaju Milice Vojinović su pronašli novac, koji su stavili na krevet, nisu bile pljačke. Razumeli smo da je to bila poruka nama, celoj redakciji, način zastrašivanja nas, potpuno uvereni u to, logični nema razloga da mislimo da su pljačke. To je prijavljeno policiji, neverovatno da ni u jednom slučaju policija nije došla ni do jednog detalja. To pokazuje da smo verovatno u pravu što mislimo da je bila samo pretnja - kaže on.

Govorio je i o SLAPP tužbama.

- Samo ove nedelje tri dana zaredom smo dobili tri tužbe. Tužbe stalno dolaze. SLAPP tužbe su tužbe koje nisu osnovane, čak i onaj ko tuži zna da nije opravdana, ali zna da zbog pravnog sistema može da vas izmaltretira dobro tom tužbom i da vrlo jeftino prođe, 2,3 hiljade evra će vas na kraju koštati. Strašno je što naš pravni sistem ne tretira ni na koji način SLAPP tužbe. Jako nam je skučena mogućnost da se branimo. Mi smo redakcija koja jako pažljivo radi, mesecima na tekstovima, proveravamo činjenice, advokati proveravaju. Ovo je bitna tema, jer će to sve češće biti, to če biti tema u budućnosti - kaže Dojčinović.

Nagradu su dobili za priču o žandarmu Nenadu Vučkoviću.

- Doneli smo novi dokaz o nečemu što nije bilo nepoznato, ali je bilo na nivou nekih spekulacija. Bavili smo se bitnim čovekom iz policije - kaže Dojčinović.

Osvrnuo se i na postupke Jovanjica 1 i Jovanjica 2.

- Zastrašujuća slika društva, kada se pročitaju obe optužnice, pokazuju tu gde jesmo. Ako ovaj slučaj preživi ovo vreme, verujem da može biti jedan od presudnih slučajeva koji će razrešiti dubinu sprege kriminala i vlasti, kao u Crnoj Gori, dok je Đukanović bio na vlasti, slična priča, samo drugi slučaj, u vezi sa Kavačkim klanom, svi su verovali da će zauvek biti nedodirljivi, nenadano se desila promena, sada imamo hapšenja od samog vrha, sada se u Crnoj Gori čisti do kraja - kaže on.

Mišljenja je da "pokušavaju da odlože Jovanjicu 2, da bi videli kako će Jovanjica 1 da se završi".

Prema njegovim rečima, "nema nikakvog obračuna sa srpskom mafijom unutar zemlje".

- Onaj ko se obračunava sa balkanskim mafijašima su Europol i američke službe DEE. Sva ova hapšenja koja su se desila u Srbiji, nije obračun Srbije sa njima, nego iz čiste nužde, sve su to hapšenja koja su praktično inicirana iz inostranstva, Europol je slao dokaze Srbiji. Postoji određena vrsta pritiska, Srbija je više bila u situaciji da je morala da hapsi, a ne da je želela. Nemamo obračun sa kriminalom, jer su veze jako ukorenjene između države i kriminala - kaže on.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 4

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


In memoriam

Zoran Živković [01.07.2024.]




Video dana

Prizor od kog se diže kosa na glavi

Anketa

Da li treba Dragan Stojković Piksi da ostane selektor Srbije?

Rezultati