Društvo i ekonomija

[ Izvor: N1 ]

28. 03. 2024. 20:05 13

Prekinuta prezentacija Rio Tinta u Valjevu (VIDEO)

Kompanija Rio Tinto organizovala je u Valjevu prezentaciju projekta "Jadar". Na događaj su pozvani samo predstavnici lokalnih zajednica, ali su se pojavili i građani i ekološki aktivisti koji su prezentaciju i prekinuli, uz poruku da ovaj projekat ne žele. Iz Rio Tinta kažu da protivnici projekta ne žele dijalog zasnovan na činjenicama.

Kako javlja reporter N1, sve je završeno i pre nego što je počelo. Građani i aktivisti okupili su se u hotelu u Valjevu i još jednom zajedno glasno rekli "ne" projektu Jadar.

Sve je zamišljeno kao prezentacija koju je kompanija Rio Tinto želela da predstavi određenim predstavnicima lokalne zajednice, ne definišući ko su te osobe.

Iz njihovog saopštenja se zaključuje da nije reč o predstavnicima lokalnih vlasti, već o predstavnicima lokalnih zajednica.

Reporter N1 je poslao upit ko su ti ljudi i zašto oni mogu da razgovaraju sa predstavnicima Rio Tinta, a ne ostatak zainteresovane javnosti, ali i mediji koji o tome žele da izveštavaju.

Odgovor na to pitanje je izostao, rečeno je da "oni razgovaraju sa onima koji žele da čuju šta je projekat Jadar, a sve ostalo je negativna kampanja".

Međutim, iako je zamisao da ovo bude zatvoren skup, oko 18 časova ispred hotela okupio se veliki broj ekoloških aktivista, bio je tu i Aleksandar Jovanović Ćuta, kao i organizacija "Marš s Kolubare" i više predstavnika različitih ekoloških organizacija koji su izdejstvovali da svi oni, kao i mediji, uđu na prezentaciju.

Snimanje je bilo zabranjeno, ali ipak je događaj snimat i telefonima i kamerama.

- Ja ne želim da vi budete ovde, ali ja odavde nemam gde da odem. To je velika razlika, ja nemam gde da odem - rekao je jedan od aktivista predstavnicima kompanije, dok su ostali vikali "napolje" i "marš iz Srbije".

Na snimku se takođe vidi transparent na kome piše "Vlast je vaša, ali zemlja je naša".

Kako se dodaje, ono što nije jasno zbog čega nije bilo dozvoljeno da mediji prenesu celoj ovoj prezentaciji, ako je zaista reč o, kako tvrde iz Rio Tinta, projektu koji treba da doprinese Srbiji.

Aleksandar Jovanović Ćuta i okupljeni ekološki aktivisti rekli su reporteru N1 uoči ovog događaja da nastavljaju da prate sva dešavanja vezana za Rio Tinto, jer su uvereni da na projekat nije (kako je tvrdila bivša premijerka Ana Brnabić) stavljena tačka, već zapeta.

Rio Tinto: Protivnici projekta "Jadar" ne žele dijalog

- Sa žaljenjem konstatujemo poražavajuću činjenicu da su danas u Valjevu prilikom organizacije javnog dijaloga na temu projekta "Jadar" pojedinci, pretnjama, zastrašivanjem i napadima na predstavnike kompanije Rio Tinto i prisutne građane Valjeva sprečili slobodan dijalog i razmenu informacija, a pod izgovorom izražavanja slobodne volje građana koji se protive projektu "Jadar - saopštili su iz ove kompanije.

- Rio Tinto poštuje pravo građana Srbije na miran protest u skladu sa propisima Srbije. Današanja dešavanja tokom prezentacije Projekta "Jadar" u Valjevu, međutim pokazuju da protivnici Projekta ne žele dijalog zasnovan na činjenicama. Ovakva dešavanja predstavljaju nastavak širenja netačnih i neosnovanih optužbi na račun kompanije - naveli su.

- Rio Tinto je javno izjavio da nastavljamo razgovore sa svim zainteresovanim stranama kako bismo podržali javni razgovor o budućnosti Projekta "Jadar" - rekli su, tvrdeći da su prezentacije Projekta "Jadar" namenjene su svim zainteresovanim građanima Srbije.

- Broj prisutnih građana takođe zavisi i od kapaciteta lokacija na kojima se prezentacije održavaju. Na osnovu do sada održanih prezentacija u različitim delovima Srbije, možemo reći da broj varira između 20 i 150 prisutnih građana. Do danas smo se direktno sastali sa više od 3.000 članova zajednice samo u Loznici. Na raspolaganju smo da otvoreno razgovaramo sa svim zainteresovanim stranama u Srbiji kako bi u potpunosti razumele projekat, mere zaštite životne sredine i koristi koje bi mogao doneti. Ovaj dijalog je moguć samo sa onima koji zaista žele da vode razgovor zasnovan na činjenicama. Debata o projektu je u interesu svih. Sve ostalo je samo pokušaj privlačenja negativne medijske pažnje - navodi se u saopštenju.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 13

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

Baštovan

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati