Društvo i ekonomija

[ Izvor: N1 ]

29. 03. 2024. 21:16 3

Građani teraju Rio Tinto, oni se uzdaju u režim

Da prethodna Vlada nije svirala kraj za projekat "Jadar", već tajm-aut, postalo je još jasnije sinoć, kada je prekinuta, kako kažu u kompaniji "Rio Tinto", 110. prezentacija njihovih planova za Srbiju. Prekinuli su je građani Valjeva i eko-aktivisti sa porukom da se litijum neće kopati, iz kompanije poručuju - odlučivaće narod i nova Vlada.

Hteo je Rio Tinto projekat "Jadar" da predstavi Valjevu. Iza zatvorenih vrata, bez medija, samo odabranim "predstavnicima lokalnih zajednic". Međutim, kada su građani i eko-aktivisti bez pozivnice ušli na sastanak, sve se završilo pre no što je i počelo.

"Vama je zabranjeno delovanje, koliko mi znamo… ili loše znamo?", "A ma nema ništa da pričate više, napolje svi", "Rio Tinto, marš iz Srbije", "Idite kod Vučića!"

Prezentacija je prekinuta toliko brzo da niko nije poneo poklon kese.

Zaposleni u kompaniji sačekali su da svi odu, pa se oglasili. Ono što su poručili, nezvane goste posebno bi dodatno razljutilo. Australijska kompanija definitivno ostaje.

N1: I dalje planirate da iskopavate litijum u Srbiji? Zato radite ovo što radite?

Bluvit: Radimo ovo kako bismo imali dijalog sa zainteresovanim stranama.

N1: Što će za rezultat doneti sprovođenje projekta "Jadar"?

Bluvit: To je na građanima, na Vladi Republike Srbije.

N1: Dakle, pregovaraćete sa novoformiranom Vladom?

Bluvit: Nameravamo da razgovaramo sa svim zainteresovanim stranama.

U kom pravcu bi ti razgovori mogli da odu, može se naslutiti iz izjave one koja je doskora vodila Vladu i koja je tvrdila da je na Rio Tinto stavljena tačka. Ispade ipak zarez.

- To je bukvalno paralela sa Norveškom kakva je bila pre nafte i Norveškom posle nafte. E to je Srbija pre litijuma i Srbija posle litijuma. Jedini put dalje je dijalog - rekla je predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić.

Sesija u Valjevu za lidera "Ekološkog ustanka" pokušaj je da se predstavi kako je javnost podeljena. Po njemu o "Jadru" je sve već rečeno i neće ga biti.

- Taj gospodin Čed Bluvit, šta vidite kada mu pogledate u oči? Vidite novac. Isto k’o i ovog Kušnera što su doveli, koji misli da je normalno da na mestu stradanja i NATO bombardovanja gradi hotele sa pet zvezdica sa džakuzijem. To je ta ista priča - Srbija švedski sto, Vučić je konobar - rekao je Aleksandar Jovanović iz Ekološkog ustanka.

U udruženju "Ne damo Jadar" takođe ne žele da razgovaraju ili pregovaraju.

- Što se tiče naše Vlade, od njih je svašta za očekivati. Jedno je ta vlast koja im je obećala, a sa druge strane je narod koji ne podržava rudnik - dodaje Zlatko Kokanović iz "Ne damo Jadar".

- I taj narod će pratiti akcije donosilaca odluka, pa sprovoditi svoje - naglašava Kokanović.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 3

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izborna trka

Zoran Živković [27.04.2024.]




Video dana

Baštovan

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati