Društvo i ekonomija

[ Izvor: Bloomberg Adria ]

25. 03. 2024. 07:56 0

Rusi u nekretnine u Srbiji uložili više od 180 MILIONA EVRA

Ruski državljani su u 2023. godini uložili preko 180 miliona evra u nekretnine u Srbiji, što je jednako tržištu nepokretnosti Niša. To je za Bloomberg Adria rekla šefica odeljenja za procenu i vođenje vrednosti nepokrenosti Republičkog geodetskog zavoda Ivana Štrbac.

Ona je navela da je određen broj ruskih državljana koji su se doselili u Srbiju investirao u kupovinu stanova umesto u njihovo iznajmljivanje, a da je udeo stranaca među kupcima nekretnina sa oko tri odsto zabeleženih u 2022. godini prošle godine skočio na pet odsto.

Prema izveštaju RGZ-a, Beograd je na tržištu stanova u 2023. godini imao dominantan udeo u ukupnoj vrednosti, 61 odsto vrednosti svih transakcija, pri čemu je za kupovinu stanova u glavnom gradu izdvojena 2,1 milijarda evra.

- Indeks cena govori da su one na nivou Srbije porasle 5,7 odsto u četvrtom kvartalu 2023. godine u odnosu na isti kvartal 2022. godine - dodala je Štrbac.

Prema njenim rečima, početkom prošle godine u Srbiji je uočen dvocifreni rast cena stanova, ali da je on sada ponovo jednocifren, što može da ukazuje na trend stabilizacije tržišta.

- Na tržište stanova i tržište nepokretnosti utiču dve sile, a na (koje) utiče više faktora. Na primer, na pad ponude mogu uticati zapravo skuplji krediti, odnosno visoke kamatne stope, a za koje vidimo (da) i Fed i Evropska centralna banka u skorijem periodu najavljuju smanjenje - rekla je Štrbac za Bloomberg televiziju.

Kada je reč o novogradnji, ona čini 45 odsto ukupnog prometa stanova.

Međutim, Štrbac ističe i da je došlo do pada prodaje u skupljim delovima grada kao što su Vračar, Stari grad i Novi Beograd.

- Tu je došlo do pada prometa u novoj gradnji, a u okolnim opštinama kao što su Obrenovac i Mladenovac je došlo do porasta prodaje novogradnje - rekla je ona.

Podsetila je i da je u poslednjih pet nedelja došlo do porasta broja kupoprodajnih ugovora u Srbiji u odnosu na prošlu godinu.

- Neizvesno je i u smislu da i ekonomski i geopolitički uslovi diktiraju jednu stvar, a tržište samo po sebi pokazuje i druge pravce. Tako da u odnosu na prethodni period koji je konstantno beležio pad prodaje, sada imamo i taj oporavak - rekla je Štrbac.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

Baštovan

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati