Društvo i ekonomija

[ Izvor: N1 ]

21. 03. 2024. 21:58 3

Nastavlja se proterivanje Rusa iz Srbije

Još jednoj ruskoj porodici u Srbiji, porodici Tereh koja živi u Banji Koviljači, odbijen je zahtev za stalno nastanjenje u našoj državi, a zatim i obnavljanje dozvole za privremeni boravak. Irina Tereh je istakla da do današnjeg dana nisu dobili odgovore za razloge takvog postupka.

Porodica Tereh je u Srbiji od 2019. godine, međutim nije to jedina ruska porodica koja se trenutno nalazi u ovakvoj situaciji. Od letos je praktično počelo proterivanje Rusa iz Srbije u prvom redu onih koji su bili antiratni aktivisti. Nedavno smo pratili slučaj Elene Koposove koja nije bila antiratna aktivistkinja, ali jedini razlog, zbog koga je posumnjala da bi moglo biti odbijeno stalno nastanjenje bio je taj što je jednom prilikom ostavila potpis ispod jednog antiratnog govora.

S druge strane, porodica Tereh nikada javno nije iznosila svoje stavove, ali svakako javno iznošenje stavova ne bi trebalo u jednoj demokratskoj državi da bude problem, ali to se nažalost dešava.

- Kritična je situacija za našu porodicu. Mi smo od početka oktobra u šoku kada je bio odbijen naš zahtev za stalno nastanjenje za mog muža, moje dete i mene. Zatim je odbijen i naš zahtev za privremeni boravak, isto za celu porodicu - rekla je Irina u emisiji "Novi dan".

Prema njenim rečima, žalbe su bile odbijene, nakon čega je, kako je navela, pisala predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću, ali od decembra prošle godine nije dobila odgovor.

- Sada smo u postupku tužbe u Upravnom sudu Srbije, imamo šest tužbi i za stalno nastanjenje i za privremeni boravak za svakog člana porodice - objasnila je.

Tvrdi da do današnjeg dana nisu dobili odgovor koji su razlozi zašto njena porodica predstavlja bezbednosni rizik za Srbiju.

- Mi mislimo da je u pitanju nekoliko varijanata, možda nešto antiratno kao i u slučaju Elene, zato što je sve u istom terminu počelo. Mi se nikada javno nismo izjašnjavali po tom pitanju, nismo javno potpisivali nikakva pisma, ali moj muž je poreklom iz Ukrajine, rođen je u Kijevu, možda je i to jedan od razloga - smatra Irina.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 3

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izborna trka

Zoran Živković [27.04.2024.]




Video dana

Gotove za tili čas

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati