Politika

[ Izvor: N1 ]

01. 05. 2024. 12:39 10

Skupština Srbije o izboru nove Vlade, Vučević podnosi ekspoze

U Skupštini Srbije održava se Prva posebna sednica u Četrnaestom sazivu i to sa jednom tačkom dnevnog reda, izbor Vlade i polaganje zakletve premijera i ministara. Mandatar za sastav nove Vlade Miloš Vučević podnosi ekspoze pred poslanicama.

Poslanici Skupštine Srbije raspravljaju o izboru nove Vlade koja bi po najavi mandatara Miloša Vučevića, trebalo da ima 31 ministra.

Mandatar Vučević iznosi poslanicima ekspoze, a onda će uslediti rasprava poslanika, glasanje i polaganje zakletve.

Mandatar za sastav Vlade i predsednik SNS Miloš Vučević podnosi ekspoze pred poslanicima i poslanicama Skupšrine. Vučević je govoreći o radu prethodne vlade rekao da je to odličan temelj za skok u budućnost.

Vučević je u ekspozeu u parlamentu, kazao da će najveći izazov za njegov kabinet predstavljati "odbrana teritorijalne celovitosti po pitanju Kosova u međunarodnoj areni".

On je dodao da će buduća Vlada "učiniti sve da spreči prijem lažne države Kosovo" u članstvo u Savetu Evrope (SE) iako je priznao da, "šanse za to nisu velike".

Kazao je i da će "Vlada Srbije biti prinuđena da adekvatno odgovori" ukoliko Kosovo bude primljeno u članstvo SE.

U parlamentu Vučević je počeo sa podnošenjem ekspozea o radu buduće vlade, koja će imati ukupno 31. člana.

Mandatar o spoljnoj politici i EU

Mandatar Vučević naveo je da spoljna politika mora biti čvrsto utemeljena na jasnim principima, a da su dva ugaona kamena politička nezavisnost i vojna neutralnost, piše danas.rs.

Kako je naveo, punopravno članstvo u EU ostaje prioritet, ali ukazuje na činjenicu da se pristupni proces iz godine u godinu usporava novim zahtevima i kriterijumima koji zalaze na teren politike.

Ekonomska integracija regiona je računica u kojoj svako dobija, a Srbija najviše, tvrdi Vučević.

Kaže da bi trebalo prepoznati da se gro globalnog rasta nalazi na prostoru Azije, Afrike i Južne Amerike na kojima bi trebalo pojačati naše prisustvo.

On ističe značaj saradnje sa Kinom i najavljuje ratifikaciju sporazuma o slobodnoj trgovini.

Mandatar Vučević kaže da se Srbija neće i ne sme odreći saradnje i prijateljstva sa Rusijom i podseća da se Srbija odredila prema ratu ali da nije uvela sankcije Moskvi. On smatra da će biti pristisaka na Beograd da to promeni.

U najboljem intersu je, kaže, izgradnja odnosa i sa SAD. Najavluje da će se raditi da nas američki partneri čuju i razumeju. On veruje da naši odnosi mogu ponovo biti na visokom nivou.

Vučević ističe da će spoljna politika vlade utemeljenje imati u nacionalnim intersima Srbije koji podrazumevaju odbranu teritorijalnog integriteta i čuvanje potencijala, što su dva lica iste medalje.

- Srbija opredeljena za mir i čvrste partnerske odnose sa svim zemljama, ali da je u današnjem složenom geopolitičkom okruženju neophodno da pojačamo naše odbranbene kapacitete u cilju odbrane naših nacionalnih interesa. Ne pripremo se za rat, već za odbranu države - kaže Vučević podsećajući na ulogu vojske u odbrani od prirodnih nepogoda.

Hil među gostima

Podsetimo, sednica Skupštine počela je u podne. Predsednica Skupštine Ana Brnabić navela je da je u sali prisutno 195 poslanika od 250, i da postoje uslovi za rad.

Kako je rekla, na sednici prisustvuju premijer Vojvodine, guverner NBS, predsednik Ustavnog suda, predstavnici pravosuđa i vojske, rektori univerziteta i šefovi diplomatkih misija, viđen je i Kristofer Hil, američki ambasador u Srbiji.

Ona je obavestila poslanike i da su odbijeni amandmani opozicije i da će se raditi i posle 18 sati.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 10

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Očekivanja

Zoran Živković [13.05.2024.]




Video dana

Zvali su ga Maradona

Anketa

Ko će osvojiti Ligu šampiona?

Rezultati