Društvo i ekonomija

[ Izvor: Nova.rs ]

01. 05. 2024. 08:12 3

Poslovi koji trenutno donose ogromnu zaradu u Srbiji

Prema februarskom izveštaju Republičkog zavoda za statistiku, najplaćenija oblast poslovanja u Srbiji je delatnost "Informisanje i komunikacije". U okviru nje, u zavisnosti od radnog mesta, plate variraju od 53.567 pa do čak 276.778 dinara, koliko je iznosila prosečna zarada zaposlenog na ovoj poziciji bez poreza i dopinosa.

Konkretno, plata se odnosi na poddelatnost u okviru "Informisanja i komunikacije", a to je "Računarsko programiranje, konsultantske i s tim povezane delatnosti".

Posao podrazumeva pisanje, menjanje, testiranje, dokumentovanje i održavanje softvera, uključuje i pisanje programa na osnovu uputstva korisnika odnosno projektovanje strukture i sadržaja i/ili pisanje koda neophodnog za kreiranje i inplementacija, zatim prilagođavanje softvera, tj. modifikovanje i konfigurisanje postojeće aplikacije da bi se obezbedila njena funkcionalnost u okruženju klijentovog informacionog sistema i tako dalje.

Dakle, ako želite da mesečno primate blizu 2.400 evra, ovo je pravi posao za vas (naravno, ukoliko ste kompetentni i kvalifikovani za njega).

Poslovi vezani za saobraćaj takođe su "na ceni" prethodnih godina, a posebno vazdušni saobraćaj, što potvrđuje i obračun RZS-a za februar. Tako se u okviru saobraćaja zarade kreću od 66.647 dinara, dok plata zaposlenog u vazdušnom saobraćaju u proseku iznosi 191.409 dinara.

U okviru "Stručne, naučne i tehničke delatnosti" odnosno naučnog istraživanja i razvoja, plate su različite, u zavisnosti ko šta radi, kao i koliko je ko kvalifikovan.

Recimo, zaposleni u veterinarskoj delatnosti plaćani su 66.883 dinara, dok naučnici i istraživači koji rade na određenom projektu u proseku primaju 189.745 dinara.

Primamljiva zarada je i u okviru upravljačke delatnosti. Konkretno, u oblasti savetovanja u vezi sa upravljanjem rade zaposleni koji primaju zaradu i do 159.433, ali ima i onih koji dobijaju nešto manje.

Možda je do sada najmanje poznata informacija o prerađivačkoj industriji u kojoj se zarade kreću od nešto manje od 60.000, pa do čak 151.874 dinara za one koji rade u oblasti proizvodnje duvanskih proizvoda.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 3

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Nosilac liste

Zoran Živković [20.05.2024.]




Video dana

Hvatanje bidermajera

Anketa

Da li će Nikola Jokić igrati na Olimpijskim igrama?

Rezultati