Život

[ Izvor: N1 ]

27. 04. 2024. 20:19 5

"Osam meseci ne znam gde su mi deca": Vapaj majke institucije ne čuju

Punih šest godina Nevena Nikolić iz Svilajnca bori se za starateljstvo nad svojim sinovima. Agonija počinje 2018. godine, kada otac decu odvodi bez njene sagalasnosti, a u međuvremenu je dobio privremenu meru starateljstva nad decom, iako ima problema sa zakonom. Od septembra je u pritovru, a Nevena od tada ne zna ni gde su joj deca, ni ko o njima brine. I više ne zna koga da moli za pomoć.

- Ni traga ni glasa, evo već šesta godina je kako se borim za svoju decu, ne viđam svoju decu - kaže za N1 Nevena Nikolić, majka.

Nevenin košmar, kako svedoči, počeo je 2018. godine.

- Kada je otac bez moje volje, bez moje saglasnosti oteo dva maloletna sina koji su imali 6 i 9 godina i od tada ja svoju decu godinu dana nisam videla - objašnjava.

Od tada do danas decu je, kaže, videla četiri puta. Ne zbog toga što je sa ćerkom ostala da živi u Belgiji, već zbog toga što joj suprug ne dozvoljava da vidi sinove, tvrdi Nevena, a 2020. godine otac dobija i privremenu meru starateljstva nad decom.

- U vreme korone, kada ništa nije radilo, kada ništa nije moglo da se uradi sve je doneto - znači privremena mera, otac je dobio starateljstvo, a ja kao majka sam dobila samo pismo gde je moj advokat meni preneo da je otac jedini staratelj. Ja kao majka nikakva prava nisam imala - navodi Nevena.

Prava nema ni sada. Punih osam meseci nema informacije gde su joj deca i ko o njima brine, jer joj je suprug od septembra u pritvoru. To nije dovoljno da brigu o deci sud poveri Neveni.

- Oni traže veštačenje sad, veštačenje može da traje godinu dana, gde će biti deca za tih godinu dana? Ja kao majka, koja nemam ni jedan krivični postupak, nikakav dosije - nemam prava nad mojom decom i ne mogu da dobijem svoju decu - kaže Nevena.

Na pitanje da li strahuje za bezbednost svoje dece, Nevena odgovara potvrdno.

Vapaj ove majke institucije ne čuju.

- Obraćala sam se ministartsvu za zaštitu majke, dece i porodice - niko mi nije odgovorio. Obraćala sam se predsedniku Vučiću - niko mi ništa nije odgovorio, obraćala sam se Centru za socijlani rad Čukarica, Gradskom centru za socijalni rad koji je nadležan za ceo centar u Beogradu - niko mi nije pomogao - navodi Nevena Nikolić, majka.

Te centre za socijalni rad pitali su i novinari N1. Kažu da su sa slučajem upoznati, ali se pozivaju na Zakon o zaštiti podataka o ličnosti. Isto su odgovrili i iz Centra za socijalni rad Svilajnac. Za N1 nisu odgovorili iz Prvog osnovnog suda gde se slučaj vodi.

- Ja ne znam više kome da se obratim, sve sam probala na sve načine i jedina pomoć je, eto, da javnost čuje kakava nam je država, šta se dešava, šta se radi - zaključuje Nevena Nikolić.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 5

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Majska sačekuša

Zoran Živković [08.05.2024.]




Video dana

Jede mi se nešto slatko

Anketa

Ko će osvojiti Ligu šampiona?

Rezultati