Društvo i ekonomija

[ Izvor: BIRN ]

24. 02. 2024. 06:25 14

Kamere za prepoznavanje lica u školama i vrtićima!

Video nadzor sa opcijama prepoznavanja lica nabavljen je za najmanje 28 osnovnih i sedam srednjih škola širom zemlje, kao i za jednu predškolsku ustanovu u Beogradu, pokazuje novo istraživanje BIRN-a.

Kako prenosi BIRN, desetine škola, vrtića i studentskih domova širom Srbije nabavilo je video nadzor sa mogućnostima prepoznavanja i detekcije lica, a iako korišćenje takvog sistema nije zakonski regulisano, njime su pokrivene i ulice, pijace, opštinske zgrade i javna preduzeća širom zemlje.

Sistemi za video nadzor sa mogućnostima prepoznavanja lica nabavljani su i za studentske domove, ali i za brojna javna mesta, institucije i saobraćajnice u 12 gradova i opština širom Srbije a po navodima BIRN, najviše takve opreme nabavljeno je u Beogradu, između ostalog za Narodnu biblioteku Srbije, pijace, nekoliko parkova i sistem beogradskog prevoza.

Opremu koja omogućava prepoznavanje lica nabavila su i druga javna preduzeća poput Agencije za lokalni ekonomski razvoj iz Leskovca, Poreske uprave, Direktorata civilnog vazduhoplovstva i JKP Beogradski vodovod i kanalizacija.

U tekstu stoji i da je Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP) 2019. godine od kineske kompanije Huavej kupilo i postavilo po Beogradu kamere sa opcijom prepoznavanja lica kao i da su Kruševac, Paraćin, Bor i Leskovac naručivali "intruzivnu tehnologiju" za kontrolu saobraćaja.

BIRN je preneo i da je u Srbiji, osim u izuzetnim slučajevima, zabranjeno prikupljanje i obrada biometrijskih podataka, koji se prikupljaju tehnologijama za prepoznavanje lica, a da je i u tim slučajevima obavezno prethodno uraditi procenu uticaja na zaštitu podataka o ličnosti.

Po rečima poverenika za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti Milana Marinovića, upotreba biometrijskih podataka nužna je i neophodna samo u slučajevima kada je to neophodno kako bi određena institucija obavljala svoj posao, što, kako dodaje, zavisi od toga kojom se delatnošću bavi.

- Uvođenje tehnologije prepoznavanja lica u svakom drugom slučaju bilo bi prekomerno i nesvrsishodno i predstavlja nepotrebno zadiranje u privatnost pojedinca. U tom smislu, uvođenje tehnologije prepoznavanja lica bilo gde, pa i u školama, zahteva najdublju analizu i utemeljenje u zakonu, naročito imajući u vidu da se radi o maloletnim licima - naveo je Marinović, a preneo BIRN.

Poverenik je dodao da su deca i maloletnici "najosetljivija kategorija" po pitanju prava na privatnost, ali i da je video nadzor u školama, kao deo fizičko-tehničkog obezbeđenja, uređen pre svega Zakonom o privatnom obezbeđenju i Pravilnikom o načinu vršenja poslova tehničke zaštite i korišćenja tehničkih sredstava, nad čijom primenom nadzor vrši MUP, a ne institucija poverenika za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 14

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

Topli sendvič

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati