Društvo i ekonomija

Direktno.rs [ Izvor: Novi magazin ]

14. 02. 2024. 18:05 0

Delić: Postojeći zdravstveni sistem podseća na zapuštenu livadu

Narodni poslanik i predsednik Resornog odbora Srbija centra za zdravstvo prof. dr Dragan Delić izjavio je da zdravstveni sistem Srbije liči na zapuštenu livadu "sa bar dvadesetak pojedinačnih ili grupnih, višeslojnih ili višeznačnih problema".

- Promene koje nalažu transparentne tendere, znanje, iskustvo, viziju, strožu kontrolu trošenja finansijskih sredstava, bolju organizaciju i rukovođenje utemeljeno u autoritetu znanja i morala - ostale su po strani, gotovo marginalizovane i zaboravljene. Zato se kao čvrsta konstanta, od početka devedesetih godina prošlog veka, umnožavaju i održavaju brojni problemi u srpskom zdravstvu: slabi rezultati u oblasti promocije zdravlja i sprečavanje bolesti, zapostavljena primarna zdravstvena zaštita, neujednačeni ishodi lečenja, višemesečno i višegodišnje čekanje na dijagnostičke procedure i lečenje, nepovezanost pružaoca usluga, korupcija, itd - rekao je Delić u intervjuu za nedeljnik Novi magazin.

Prema njegovim rečima, zdravstveni sistem mora da bude organizovan tako da svakom građaninu ove zemlje zdravstvena zaštita bude dostupna, efikasna i bezbedna za sve osiguranike.

- Tri godine organizovanog, sinhronizovanog i promišljenog rada, uz učešće svih relevantnih faktora, smatram razumnom odrednicom za utemeljenje i realizaciju nove zdravstvene politike u Srbiji.

Delić je naveo da su proteklih godina doneta brojna ishitrena i pogrešna rešenja u oblasti ljudskih resursa, poput zabrane odobravanja specijalizacija i drugih.

- Mi smo 2021. imali 1.800 specijalista manje nego 2011, a specijalisti su ti koji nose i razvijaju zdravstveni sistem. Zato predlažemo da kadrovska politika bude planska, dugoročna, promišljena, sveobuhvatna, etički utemeljena i razvojna.

Delić je dodao i to da vlast ne ulaže u zdravstvno obrazovanje stanovništva koje se, prema njegovom mišljenju, mora realizovati, pre svega, kroz primarnu zaštitu.

- Građane treba upoznati sa time da je u Zakonu o zdravstvenoj zaštiti zapisano da je pojedinac dužan da čuva sopstveno zdravlje, ali i zdravlje drugih. Samodovoljnost, koju nam je ponudio neoliberalizam kao izuzetno primamljiv izbor, nije prihvatljiva ukoliko ona ugrožava druge ljude. Izlaz je isključivo u obrazovanim, samosvesnim i solidarnim građanima.

Delić se osvrnuo i na njegov politički angažman i razloge ulaska u parmanet Srbije.

- Politički angažman ne smatram kao proces afirmacije, samopotvrđivanja i samodokazivanja u vremenu mog biološkog kraja već kao, pomalo romantičan pokušaj da nešto promenim u zdravstvenom sistemu Srbije.

- Ne prepoznajem sebe u strašljivoj većini koja ćutanje doživljava kao mudrost, niti kukavički i oportunistički mentalitet može ustanoviti proces ozdravljenja srpskog društva. Takođe, ne prihvatam floskulu "Kakva Srbija, takva i Skupština". Narodna skupština može i mora da bude bolja, gde podanik postaje građanin, gde se afirmiše delotvornost argumenata i znanja, gde se neguje kultura diijaloga, gde su kompetentnost i poštenje uslov za početak pravih demokratskih procesa - zaključio je Delić.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izborna trka

Zoran Živković [27.04.2024.]




Video dana

Tuđa ruka svrab ne češe

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati