Politika

[ Izvor: Agencije ]

29. 04. 2024. 16:15 19

Peking najavljuje: Si Đinping dolazi u Srbiju da zacrta kurs budućeg razvoja bilateralnih odnosa

Predstojeća poseta kineskog predsednika Si Đinpinga Francuskoj, Srbiji i Mađarskoj prva je poseta šefa kineske države Evropi u poslednjih pet godina i od velikog je značaja za promovisanje opšteg razvoja odnosa Kine sa te tri zemlje ali i celom Evropom, izjavio je u Pekingu portparol Minsitarstva spoljnih poslova Kine Lin Đijan.

Posle njave da će na poziv francuskog predsednika Emanuela Makrona, predsednika Srbije Aleksandra Vučića i mađarskog premijera Viktora Orbana, predsednik Kine Si Đinping od 5. do 10. maja posetiti te tri zemlje, Lin je ocenio da će ta poseta dati novi podsticaj jačanju mira širom sveta, prenosi Kineska medijska grupa.

- Srbija je prvi sveobuhvatni strateški partner Kine u centralnoj i istočnoj Evropi, a dve zemlje imaju duboko čelično prijateljstvo - rečeno je u Pekingu.

Svestrani razvoj kinesko-srpskih odnosa, dodao je, odgovara fundamentalnim i dugoročnim interesima dve zemlje i njihovih naroda, doprinosi održavanju međunarodne pravednosti i pravde i doprinosi regionalnom i svetskom miru i stabilnosti.

Tokom posete, Si Đinping će detaljno razmeniti mišljenja sa predsednikom Vučićem o odnosima Kine i Srbije i međunarodnim i regionalnim pitanjima od zajedničkog interesa, razmotriti načine za unapređivanje pozicioniranja odnosa Kine i Srbije i zacrtati kurs budućeg razvoja bilateralnih odnosa.

- Kina očekuje saradnju sa Srbijom kako bi ovu posetu iskoristila kao priliku za dalju konsolidaciju čeličnog prijateljstva dve zemlje, produbljivanje političkog međusobnog poverenja, proširenje praktične saradnje, otvaranje novog poglavlja u istoriji odnosa između Kine i Srbije i davanje novog i većeg doprinosa izgradnji zajednice sa zajedničkom budućnošću čovečanstva - rekao je Lin.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 19

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Očekivanja

Zoran Živković [13.05.2024.]




Video dana

Ne mrdam odavde

Anketa

Ko će osvojiti Ligu šampiona?

Rezultati