Izbori 2024

Direktno.rs

20. 04. 2024. 21:35 7

Ponoš: Nećemo davati legitimitet vlasti učešćem na neuslovnim BG izborima

Predsednik stranke Srbije centar general Zdravko Ponoš izjavio je da ova stranka neće učestvovati na ponovljenim beogradskim izborima 2. juna jer bi to značilo "davanje legitimiteta režimu".

- Na današnjem Glavnom odboru potvrdili smo odluku predsedništva da nećemo učestvovati u izbornoj farsi 2. juna. Što se tiče lokalnih izbora, lokalni odbori će odlučiti sami o tome. U unutrašnjosti se opozicioni život van skupštine ne vidi - rekao je Ponoš na Osnivačkoj skupštini Srbija centra Novi Sad.

On je istakao da je odluka o neizlasku na izbore "kratkoročno posmatrano na štetu interesa stranke, ali u interesu građana što je mnogo važnije".

- Nismo hteli da odustanemo od principa. Članice koalicije "Srbija protiv nasilja" potpisale su zajedno sa koalicijom NADA 9. marta Dogovor za poštene i slobodne izbore prema kome nećemo izaći na izbori dok se ne ispune uslovi. To nas obavuzuje i pred članstvom, građanima i tim ljudima koji su to predložili. Ne smemo da zloupotrebimo imena tih ljudi. Oni zaslužuju poštovanje. Stali su iza nas, ne smemo da se igramo s tim.

Prema njegovim rečima, kolacija "Srbija protiv nasilja" je formalno prestala da postoji nakon završetka izbora jer je to i bila koalicija za republičke izbore.

- Mi smo nastavili da živimo kao "Srbija protiv nasilja" i posle toga, ali kao jedan konsultativni format, a u republičkom parlamentu je svako imao svoju poslaničku grupu. Borili smo se zajedno za ponavljanje beogradskih izbora i tu bitku smo dobili jer smo bili uporni, čvrsti i jedinstveni. Druga borba je bila za popravljanje izbornih uslova. Tu borbu nismo dobili jer ovoga puta nismo bili istrajni i jedinstveni do kraja. Deo koalicije je smatrao da ne može da se postigne više i pristali su na izlazak na izbore 2. juna. Mi smo uvereni da bismo postigli mnogo više da smo ostali zajedno i uporni do jeseni. Mi nismo odustali, odustali su oni koji su prihvatili da idu na izbore 2. juna pod neizmenjenim okolnostima.

Ponoš je ponovio da je i ODIHR konstatovao da nema vremena da se poprave uslovi do 2. juna.

- Vučić ima razloga da bude zadovoljan. Apelujem da ovu razliku ne pretvorimo u polje u kome će nam po živcima plesati Vučić. Sada postoji razlika u stavovima, ali bi bilo dobro da i dalje oštrica delovanja bude okrenuta ka režimu. Opozicija se deli na saradljivu i tvrdglavu. Mi smo ova tvrdoglava.

Ponoš je istakao da režim svakodnevno pokazuje da nema nameru da iole popravi izborne uslove za predstojeće izbore.

- Izlaskom na izbore će teško moći da se popravljaju izborni uslovi do narednih izbora kojih neće biti naredne četiri godine. Režim neće imati potrebu da ih organizuje ranije jer će im opozicija koja izlazi na dati legitimitet.

Govoreći o prethodnim sastancima opozicije sa Anom Brnabić, Ponoš je podsetio da vlast nije htela da prihvati predlog Ustavnog zakona kojim bi se izbori pomerili za jesen.

- To je mogla da bude prilika da uspostavimo državno jedinstvo jer bi za izmene zakona bilo neophodna dvotrećinska većina u Skupštini. Brnabić je iskoristila tu formulaciju da pozove na jedinstvo za izglasavanje Zakona o lokalnim izborima, za šta im treba samo prosta većina.

Ponoš je objasnio da će za predstojeće izbore Vučić potencirati teme uslaska Kosova u Savet Evrope i Rezoluciju u Srebrenici.

- Ne može on tim temama da se pohvali. Ali ne može ni sa lokalnim temama jer tu stoji još gore. Dolazak Si Đinpinga i Kim Kardašijan u Srbiju će biti deo njihove kampanje za beogradske izbore - rekao je Ponoš.

Za predsednika GrO SRCE Novi Sad izabran je Dejan Kulja, profesor fizičkog vaspitanja.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 7

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Namirivanje

Zoran Živković [03.05.2024.]




Video dana

Fitnes oprema

Anketa

Kojim rečima čestitate Uskrs?

Rezultati