Društvo i ekonomija

NIN

28. 12. 2023. 05:46 1

Korupcija kao preporuka za poslove

Iako se od početka godine ređaju dokazi koji potkrepljuju sumnju da je lazarevačka firma Bauvezen izvlačila i prala novac za državu, do sada nije podignuta nijedna optužnica. Ne zna se da li tužilaštvo išta radi po pitanju EPS-a nakon spektakularnog hapšenja i tihog puštanja na slobodu direktora Bauvezena, ali se zna da ne radi apsolutno ništa sa dokazima koje je podneo bivši direktor Infrastrukture železnice Miroljub Jevtić Kada je u februaru ove godine tužiteljka Višeg suda u Beogradu Bojana Savović naložila hapšenje šest lica osumnjičenih da su oštetili Javno preduzeće Elektroprivreda Srbije za 7,5 miliona dolara, javnost je prvi put saznala koliko je za državnu korupciju i aktuelnu vlast bitna firma Bauvezen.

Viši javni tužilac Nenad Stefanović je momentalno predmet oduzeo tužiteljki Savović, a da bi se na vreme obezbedio i tužiteljki Jasmini Paunović koja je radila na drugom kraku istog slučaja - pranju novca u kome je Bauvezen takođe jedan od aktera. Pritom se smenjene tužiteljke nisu bavile činjenicom da je Bauvezen sklopio barem 103 ugovora sa državnim organima i preduzećima vrednim više od 130 miliona evra, već samo jednim poslom - izgradnjom industrijskog koloseka dužine 21,5 kilometara kojim bi se termoelektrana Kostolac B i Površinski kop Drmno povezali sa državnom železnicom.

NIN pronašao čak 49 javnih nabavki u kojima je Bauvezen angažovan bilo samostalno, bilo kao član konzorcijuma, u periodu kada se nalazio na crnoj listi Ministarstva građevinarstva, ukupne vrednosti 6,76 milijardi dinara sa PDV-om. Bauvezen se na njoj nalazio neprekidno od njihovog uvođenja pa sve do kraja 2018. godine. Prema poslednjoj tada dostupnoj crnoj listi Ministarstva, Bauvezen je imao poreski dug od 90 miliona dinara. U prepisci u koju je NIN imao uvid, državni sekretar Miodrag Poledica obavestio je Zoranu Mihajlović o apsurdnosti takve situacije, na šta je ministarka obećala da će se samo ministarstvo obratiti Poreskoj i objasniti da rade velike infrastrukturne projekte na čiji kvalitet utiču i tražiti da postupe u skladu sa Zaključkom Vlade. Uz crnu listu i negativne reference, Bauvezen se našao na još jednoj neslavnoj listi - najvećih poreskih dužnika. Na njoj se prvi put pojavio 2017. godine, a prošle godine je bio na 52. mestu sa ukupnim dugom od 137 miliona dinara.

Iako posao zbog kog je tužiteljka Savović naložila hapšenje direktora Bauvezena Nemanje Trifunovića nije sklopljen sa železnicom već EPS-om, zaposleni u IŽS tvrde da je Bauvezen taj posao dobio na osnovu foto-dokumentacije tako što su slikali njihove mašine i na njih stavili logo Bauvezena. Zatim su prugu od 21 kilometra radili duže od tri godine, potrošili sav novac i do danas je ostavili nezavršenom. I pored toga Infrastruktura železnice je u periodu od 2016. do 2022. sklopila devet ugovora sa Bauvezenom, od kojih se već kod drugog "saplela". Ugovor za radove na sanaciji pruge Loznica - Gornja Koviljača je potpisan 23. marta 2018. sa Bauvezenom u zajedničkoj ponudi sa firmom GIP Konstruktor, a ugovorena vrednost je bila 162,4 miliona dinara sa PDV-om. Poslovni kapacitet su dokazivali potvrdom koju im je izdala Italiana construzioni za posao radova na sanaciji pruge Predejane - Džep. Nakon tri meseca je ustanovljeno da kasne sa radovima, a da su konkurišući na tenderu priložili fiktivan ugovor za zakup mehanizacije.

- Bauvezen nije bio sposoban da samostalno izvodi radove i bilo mi je jasno da je radove na deonici Loznica - Gornja Koviljača dobio na prevaru, uz pomoć mojih prvih saradnika koji su me kasnije, nakon izbacivanja Bauvezena sa gradilišta, sprečavali da organizujem završetak radova. A radove je sopstvenim resursima završila Infrastruktura železnice Srbije na način da je povukla mašine sa deonice Kać - Titel. Pruga Šabac - Loznica puštena je u saobraćaj 31. avgusta 2018, dan pre roka, a ja sam na merama bio od 9. avgusta 2018. godine, nakon što su propali svi pokušaji Bauvezena da ne bude izbačen sa gradilišta - kaže Miroljub Jevtić, bivši direktor Infrastrukture železnice Srbije.

Ali nije samo Bauvezen izbačen, "izbačen" je i Jevtić. Preciznije, u januaru 2020. je uhapšen zbog primanja mita u vrednosti od 10.000 evra, a naknadno je protiv njega podignuta još jedna optužnica zbog nameštanja tendera. I tokom tužilačke istrage, ali i tokom sudskog procesa, pokušavao je da dokaže da je u pitanju "progon, odmazda i podmetačina" jer je sprečio štetu od više stotina miliona evra zaustavljajući sporne aranžmane sa Bauvezenom i ruskim RŽD internaciona.

Dokazi upućuju i na malverzacije prilikom izgradnje pruge Jajinci - Mala Krsna, gde se Bauvezen pojavio kao podizvođač, ali je izbačen zbog lošeg kvaliteta, kašnjenja, ali i činjenice da mu je oduzet sertifikat za održavanje pruga jer je izdat na osnovu falsifikovane dokumentacije. Osim sporne dokumentacije i traljavog izvođenja radova, Bauvezen se na ovom poslu proslavio i krađom - 2. marta 2019. godine ukrali su most. Konkretno, na deonici Jajinci - Mala Krsna je planirana rekonstrukcija dva mosta, što je moralo da se obavi uz stručni nadzor, ali je Bauvezen bez znanja železnice na jednom mostu uklonilo čeličnu konstrukciju, tako da su od njega ostali samo stubovi, što je dovelo do spora između investitora i podizvođača.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 1

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izborna trka

Zoran Živković [27.04.2024.]




Video dana

Gotove za tili čas

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati