Društvo i ekonomija

[ Izvor: Mediji ]

05. 12. 2023. 13:27 5

Zbog SNS kol centra traži se smena studentskih predstavnika

Grupa studenata sa Fakulteta političkih nauka pokrenula je peticiju za smenu studentskih predstavnika u parlamentu Univerziteta u Beogradu. Kako navode, njihovu smenu traže zbog povezanosti sa Centrom za edukaciju i razvoj omladine u Beogradu, organizacijom u kojoj se deli novac za rad u kol centru Srpske napredne stranke u Beogradu.

Peticiju prenosimo u celosti.

Studenti i studentkinje, pročitajte tekst peticije i podržite smenu nelegitimnih studentskih predstavnika i organizacija.

Centar za istraživačko novinarstvo (CINS) je u proteklim danima objavio istraživanje u vezi zloupotrebe javnih sredstava za finansiranje kol centra Srpske napredne stranke, kao i snimak na kojem se jasno vidi da je novac za rad pomenutog kol centra isplaćivan u sedištu organizacije Centar za edukaciju i razvoj omladine Beograda (CEROB).

Kako se navodi u istraživanju, CEROB se može posmatrati kao saučesnik u pokušaju "kupovine glasova", odnosno sprovođenja krivičnog dela davanja mita.

Takođe, po pisanju BIRN-a, ova organizacija je od javnih konkursa od 2020. godine, pa do danas iz budžeta Republike Srbije dobila blizu 24 miliona dinara.

Ono što je posebno zabrinjavajuće za sve studente Univerziteta u Beogradu jeste povezanost studentskih predstavnika sa organizacijom CEROB, odnosno, činjenica da studenti koji su najviši studentski predstavnici u sistemu studentskog organizovanja takođe imaju visoke funkcije u organizaciji CEROB.

Naime, trenutni student prorektor Univerziteta u Beogradu, Ana Grčić, studentkinja Fakulteta političkih nauka, se nalazi, ili se do skoro nalazila, na funkciji potpredsednice organizacije

CEROB. Poslednje zabeleženo pojavljivanje Ane Grčić u svojstvu potpredsednice CEROB-a bilo je 26. aprila ove godine. Usled nedovoljne transparetnosti ove organizacije, kao i brisanjem njihovih podataka sa sajta i društvenih mreža CEROB-a neposredno nakon objavljivanja istraživanja CINS-a, nismo bili u mogućnosti da saznamo da li Ana Grčić i ostali studentski predstavnici, o kojima će biti reči, i dalje obavljaju svoje funkcije u CEROB-u. Ono što je važno jeste da su te funkcije obavljali ili i dalje obavljaju paralelno sa svojim studentskim funkcijama.

Drugi najviši studentski funkcioner Univerziteta, novi predsednik Studentskog Parlamenta Univerziteta u Beogradu, Stefan Kovačević, nalazi se, ili se do skoro nalazio na funkciji potpredsednika CEROB-a za sport. Na ovaj način CEROB praktično kontroliše i raspoređuje čitav budžet koji Univerzitet u Beogradu određuje za studentske aktivnosti.

Potpredsednik Stidentskog parlamenta Univerziteta u Beogradu za saradnju sa privredom Miroslav Dešić, student Fakulteta političkih nauka i zakonski zastupnik studentske organizacije Evropski studentski forum je takođe potpredsednik organizacije CEROB. Kolega Dešić je, pored toga što je potpredsednik CEROB-a i predsednik ESF-a koji dobija milione na različitim konkursima, član Saveta Fakulteta političkih nauka i na taj način odlučuje o najvažnijim fakultetskim pitanjima.

Margareta Smiljanić, predsednica Studentske konferencije Univerziteta Srbije (SKONUS), najvišeg predstavničkog tela studenata Republike Srbije, studentkinja je Fakulteta političkih nauka koja se, prema našim saznanjima, nalazi ili se nalazila na mestu predsednice Upravnog odbora organizacije CEROB. Poslednji put je u javnosti predstavljena kao predsednica Upravnog odbora CEROB krajem 2021. godine, u isto vreme kada je i obavljala funkciju člana Saveta Univerziteta u Beogradu, kao i predsednice SKONUS, dok smo je u toku 2022. godine u javnosti mogli videti kao „predstavnicu“ CEROB-a.

Takođe, na pomenutom snimku koji je zabeležio CINS mogli smo da vidimo doskorašnju predsednicu Studentskog parlamenta Univerziteta u Beogradu, Anu Ćurić, kako lično uručuje novac radnicima u call centru. Ana Ćurić je, i pored aktivnog učešća u kampanji, još uvek delegat Rudarsko-geološkog fakulteta u Studentskom parlamentu Univerziteta u Beogradu i odlučuje o važnim studentskim pitanjima, između ostalog i o raspodeli budžeta.

Bivši student prorektor Univerziteta u Beogradu Jagoš Stojanović, koji je aktuelni predstavnik studenata Univerziteta u Beogradu u SKONUS-u, već duže vreme se hvali učešćem u akcijama SNS Zvezdara. On je takođe učestvovao u organizaciji brojnih događaja CEROB-a, među kojima je i "Samit mladih lidera".

Pomenute informacije ukazuju na direktno kršenje člana 4. Poslovnika Studentskog parlamenta Univerziteta u Beogradu, koji kaže da u okviru Studentskog parlamenta nije dozvoljeno političko, versko i stranačko organizovanje i delovanje.

Posedovanjem ovih paralenih funkcija ugrožava se autonomija i kredibilitet Fakulteta političkih nauka i Univerziteta u Beogradu, kao i kredibilitet studentskih predstavnika i studentskih organizacija. Takođe, ovakva povezanost doprinosi urušavanju poverenja studenata u studentske predstavnike i studentske organizacije, kao i njihove motivacije da se bave studentskim organizovanjem, a takođe i potvrđuje nalaze Alternativnog izveštaja o položaju i potrebama mladih Krovne organizacije mladih Srbije o slaboj vidljivosti omladinskih organizacija i česte političke pozadine studentskih organizacija.

Ovim putem pozivamo dekana Fakulteta političkih nauka, kao i rektora Univerziteta u Beogradu da putem javnog saopštenja iskažu svoj stav po ovom pitanju.

Takođe, ovim putem molimo dekana i rektora da zvanično pozovu studentske predstavnike na odgovornost, i u okviru studentskih parlamenata razmotre mogućnost razrešenja inkriminisanih članova, a na osnovu člana 19. Poslovnika Studentskog parlamenta Univerziteta u Beogradu.

Studentski parlament može razrešiti predsednika Studentskog parlamenta ukoliko predsednik Studentskog parlamenta:

1) povredi odredbu opšteg akta Studentskog parlamenta ili Univerziteta, kao i Zakona ili zakona kojim se uređuje visoko obrazovanje;

2) zloupotrebi svoj položaj.

Takođe, ovim putem zahtevamo da se pomenuti razreše sa svih funkcija studentskih predstavnika na Fakultetu političkih nauka i Univerzitetu u Beogradu i da se na taj način preuzme odgovornost za delovanje organizacije u čijem su rukovodstvu. Ne želimo da ljudi koji su umešani u kupovinu glasova sutra odlučuju o izboru našeg dekana ili rektora Univerziteta u Beogradu.

Dodatno, u skladu sa članom 43. Zakona o visokom obrazovanju koji zabranjuje političko, stranačko ili versko organizovanje i delovanje na visokoškolskoj ustanovi, a s obzirom da su pomenuti studentski predstavnici članovi Evropskog studentskog foruma na Fakultetu političkih nauka, zahtevamo oduzimanje statusa studentske organizacije Evropskog studentskog foruma i zabranu delovanja iste na Fakultetu političkih nauka.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 5

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

Baštovan

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati