Društvo i ekonomija

[ Izvor: Nova.rs ]

19. 10. 2023. 08:01 7

Medijski zakoni sutra stižu u Vladu

Nacrti Zakona o informisanju i medijima i Zakona o elektronskim medijima, čije su sporne izmene naknadno unete prethodnih dana izazvale buru u javnosti, naći će se najverovatnije već u petak na sednici Vlade Srbije, saznaje Nova.rs. Ukoliko budu usvojeni na sednici Vlade, verovatno će biti upućeni u Skupštinu Srbije i usvojeni možda već na sledećoj sednici parlamenta koja će, kako se spekuliše, početi 24. oktobra.

Novi medijski zakoni trebalo bi da urede medijsku scenu u Srbiji i da srpske zakone usaglase s evropskom praksom.

Međutim, to nije moglo da prođe glatko, pa je vlast nakon završene javne rasprave, tik pred njihovo usvajanje i mimo znanja Radne grupe ubacila pojedine članove i stavove, koji “idu na ruku” samo vladajućoj stranci.

Naime, takoreći „preko noći“ ubačena su dva sporna stava u član 112. i 122. Nacrta Zakona o elektronskim medijima, kojim se suštinski ide na štetu kablovskih operatora, a u korist emitera sa nacionalnom frekvencijom.

Odredbe u članu 122. su propisivale da su svi kablovski operatori obavezni da u svojoj ponudi imaju pored javnog servisa i programe privatnih televizija sa nacionalnim frekvencijama i da im plaćaju po ceni koju će određivati REM, bez mogućnosti da ih ukinu.

Takođe, u izmenama Zakona bio je predviđen i obavezan raspored koji podrazumeva da prva dva mesta moraju biti rezervisana za kanale javnog servisa, a da na narednim pozicijama moraju biti nacionalne televizije Pink, Prva, B92 i Hepi.

Ove izmene unete su bez znanja članove Radne grupe koja je radila na zakonima, a nakon što su isplivale u javnost predstavnici novinarskih i medijskih udruženja su izrazili nezadovoljstvo.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 7

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Namirivanje

Zoran Živković [03.05.2024.]




Video dana

Fitnes oprema

Anketa

Kojim rečima čestitate Uskrs?

Rezultati