Društvo i ekonomija

[ Izvor: RTS ]

28. 09. 2023. 06:55 3

Da li treba otvarati šahtove tokom velikih padavina?

Snimci građana koji otvaraju šahtove kako bi velika količina kiša koja je pala u Beogradu mogla da ode u kanalizaciju, pojavili su se na mrežama u noći između nedelje i ponedeljka. Direktor beogradskog "Vodovoda i kanalizacije" dao je odgovor na pitanja da li su građani ti koji treba da proveravaju slivnike i zašto su sveže rekonstruisanim ulicama tekli potoci.

U noći između nedelje i ponedeljka u Beogradu je palo u proseku oko 60 litara kiše. Komunalci su imali 38 intervencija tokom noći, a voda je ušla i u dve stambene zgrade. Zaustavila je tramvaje, trolejbuse. Direktor JKP "Beogradski vodovod i kanalizacija" Radomir Vujadin kaže da je takva slika prestonice neminovnost kada padne tolika količina kiše, a koja nije bila predviđena kada je pravljen kanalizacioni sistem. Tome su poslednjih godina, ističe, doprinele klimatske promene.

- Kanalizacioni sistem je projektovan tako u skladu sa standardima, pravilima koja postoje u projektovanju i nemoguće je da on primi toliku količinu vode... U kratkom vremenskom intervalu imali smo ogromnu količinu kiše i to je prouzrokovalo ogromne bujice i bujične tokove u pojedinim delovima grada - rekao je Vujadin.

Na konstataciju da su bujice vode tekle i rekonstruisanim ulicama, Vujadin ponavlja da je kanalizaciona mreža projektovana u skladu sa pravilima struke.
Ukazuje i da "Beogradski vodovod i kanalizacija" svakodnevno radi na čišćenju slivnika, što je dalo rezultate. Takođe, ekipe su u pripravnosti kada su najavljene veće padavine, angažuju se sva raspoloživa vozila, a na terenu su i ekipe "Gradske čistoće" i "Gradskog zelenila".

Građani otvarali šahte

Građani su, tokom ovog nevremena, sami otvarali šahtove, kako bi voda mogla da ode u kanalizacioni sistem. Na pitanje da li imaju pravo da to čine, Vujadin odgovara da imaju, ali da bi bilo bolje da pre pljuska provere da li su rešetke prohodne.

- Ja ne bih savetovao da ih otvaraju, ali u svakom slučaju bih savetovao da kad krenu padavine pogledaju ispred svojih objekata slivničke rešetke, da li se na njima nakupilo nešto - možda je pet minuta pre duvao vetar i naneo otpad na samu rešetku i zatvorio je, i voda prosto ne može da prođe - ukazao je Vujadin, napominjući da bi bilo bolje ne otvarati šaht za slučaj da neko ne vidi da je otvoren, jer tada nastanu povrede.
Podsetio je na situaciju kada se tokom prethodnih padavina u Ulici Jurija Gagarina napravilo veliko jezero.

- I tu su nam građani pomogli, priskočili u pomoć i samim pomeranjem tog otpada sa rešetke voda je krenula u viru praktično da odlazi sa ulice - rekao je Vujadin.

Ističe i da ekipe "Beogradskog vodovoda i kanalizacije" po dobijanju snimaka od građana i preko medija izlaze na teren.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 3

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Namirivanje

Zoran Živković [03.05.2024.]




Video dana

Fitnes oprema

Anketa

Kojim rečima čestitate Uskrs?

Rezultati