Društvo i ekonomija

[ Izvor: Vreme/Euronews ]

02. 09. 2023. 17:12 6

NELEGALNI STANOVI Svaku treću nekretninu građani kupili na RIZIK

Trećina (tačnije 34 odsto) od ukupne vrednosti prometovanih nekretnina u prvoj polovini godini ostvarena je na delimično regulisanom tržištu, što iznosi 1,1 milijardu evra - saopštio je Republički geodetski zavod.

To su nepokretnosti kupljene u novoizgrađenim zgradama, onima koje su u izgradnji, i one koje su kupljene direktno od investitora. Za pomenute stanove u izgradnji, zgrade imaju samo građevinsku dozvolu, ali nemaju upotrebnu dozvolu i kod kojih nije sproveden tehnički prijem.

Iz Republičkog geodetskog zavoda upozoravaju da kupovina na delimično regulisanom tržištu nosi brojne rizike, s obzirom na to da te nepokretnosti nisu upisane u katastar nepokretnosti. Kupcima savetuju da insistiraju na upis predbeležbe o kupoprodaji u Katastru nepokretnosti - to će im dodati dodatnu sigurnost i garanciju upisa prava vlasništva u katastar.

U praksi, delimično regulisano tržište ne postoji, nego postoje legalni i nelegalni objekti.

One nekretnine koje su u procesu ozakonjenja nisu legalne, kao i nekretnine sa građevinskom dozvolom gde se čeka dobijanje upotrebne dozvole, odnosno tamo gde je taj proces u toku. Ukratko, sve što nije upisano u katastar je rizik.

Pritom, nelegalne nekretnine nisu jeftinije od onih koje su upisane u katastar.

Ako neko kupi stan u izgradnji ili stan koji nije upisan u katastar, to znači da taj objekat nije dobio upotrebnu dozvolu. Investitor ne dobija upotrebnu dozvolu ako njegova građevina ne odgovara projektu: ako na primer, ima veću spratnost, ako broj garažnih mesta ne odgovara predviđenom broju i slično.

Očekuje se da su oni koju kupuju nekretninu upoznati sa ovim detaljima.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 6

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izborna trka

Zoran Živković [27.04.2024.]




Video dana

Gotove za tili čas

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati