Zdravlje

Direktno.rs

01. 02. 2024. 08:53 0

Mirisne sveće povećavaju rizik od zdravstvenih problema

Upotreba mirisnih sveća je povezana sa migrenama, iritacijom oka i grla i većim rizikom od respiratornih oboljenja.

Korišćenje mirisnih sveća je način da vaš dom zamiriše, osvetli prostor i opustite se. Međutim, njihovo paljenje može povećati rizik od neprijatnih zdravstvenih problema.Tamaš Pandić, specijalista za javno zdravlje na Univerzitetu Semmelvajs u Mađarskoj, dodaje da mirisne sveće mogu pogoršati već postojeća stanja kao što je astma.

- To je zato što sveće oslobađaju sitne čestice drugih zagađivača kada izgore. Osim čestog provetravanja naših domova, najbolji način za poboljšanje kvaliteta vazduha u zatvorenom prostoru je smanjenje količine hemikalija koje koristimo - dodala je ona.

Kada je u pitanju reakcija ljudskog tela, izvor supstance malo varira. Neki proizvođači sveća koriste esencijalna ulja da bi izbegli nedostatke veštačkih mirisa, ali to takođe dolazi sa zdravstvenim rizicima.

Na primer, tujon, koji se nalazi u esencijalnim uljima, povezan je sa oštećenjem nervnog sistema. Dok cinamaldehid, koji se koristi u nekim svećama sa mirisom cimeta, može izazvati iritaciju kože i alergijsku reakciju.Neki brendovi sveća takođe koriste fitilj gde je pamuk omotan oko drugog materijala, kao što je metal, stvarajući otrovnu čađ, što takođe može dovesti do problema sa plućima.

- Bez obzira na to da li su veštačke ili prirodne, svaka strana supstanca za organizam predstavlja hemijsku opasnost. Možda nisu kancerogena, ali ove supstance dodatno opterećuju jetru, a ni naši metabolički procesi nisu spremni da ih prerade - on dodaje.

Nisu samo sveće te koje proizvode zagađenje u zatvorenom prostoru, već i drugi proizvodi, kao što su sprejevi za čišćenje, vejp, pa čak i nameštaj, prenosi Klix.ba.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izborna trka

Zoran Živković [27.04.2024.]




Video dana

Gotove za tili čas

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati