Društvo i ekonomija

[ Izvor: Blic ]

27. 06. 2023. 09:15 1

Ovo su najplaćeniji i najtraženiji sezonski poslovi u Srbiji

Leto je stiglo i sezona je počela. Sezonski poslovi su izbor velikog broja naših građana, naročito onih mlađih. Oni su lepa prilika da se zaradi nešto više novca nego inače i stekne novo poslovno iskustvo. U Srbiji postoji veliki broj zanimanja koji mogu da se rade u periodu od maja do oktobra, a mi smo izdvojili najtraženije i najplaćenije poslove u ovom periodu.

Cela Evropa, ali i region se ove godine suočio sa velikim nedostatkom sezonske radne snage. Zato nije redak slučaj da se mnogi odluče za odlazak ili rad u inostranstvo, takođe vrlo su popularne i destinacije u regionu poput Hrvatske i Crne Gore. Obično najplaćeniji sezonski poslovi u Srbiji tokom leta su: ugostiteljstvo, sezonski poslovi u poljoprivredi, branje voća, fizički poslovi, rad na građevini.

Spisak sezonskih zanimanja i plata u Srbiji:

Ugostiteljski sezonski poslovi

Posao ugostitelja definitivno spada u sami vrh liste najtraženiji sezonski poslova u Srbiji. Obično ova vrsta posla se vezuje za gradske sredine. Kada je reč o ugostiteljstvu najtraženiji su: kuvari, konobari, sobarice...Prosečna dnevnica za ovakve poslove iznosi oko 1.000 dinara, a toko sezone to bude i do 2.500 dinara ovi poslovi podrazumevaju i uzimaje bakšiša, pa često zaposleni mogu da zarade dosta više.

Branje voća - Sezonski posao

Neki od najčešćih sezonski poslova su i poljoprivredni poslovi. Poljoprivrednici sada najčešće traže berače voća. Najaktuelnije su obično maline. Prosečna dnevnica za ovaj posao je ove godine je dostigla 35 evra. Ovaj posao najviše je zastupljen u delovima zapadne Srbije.Branje malina je jedan od definitivno najtraženiji poslova u poljoprivredi, ali nisu i jedini. Pored branja malina tu su i slični sezonski poslovi kao što su: branje jagoda, borovnica, šljiva i drugog voća i povraća.

Sezonski posao magacionera

Plata magacionera kreće se od 50.000 pa do 100.000 dinara. Opis posla svakako zavisi od firme za koju se radi, a uslova koje radnik treba ispuni da bi konkurisao za ovo radno mesto skoro i da nema.

Naime, prema trenutno aktivnim oglasima, diploma srednje škole je potrebna u većini slučajeva ali ima i onih poslodavaca koji je ne traže. Slično je i sa radnim iskustvom. Ono što se uglavnom traži od budućeg radnika je odgovornost u ispunjavanju zadatah ciljeva i radnih zadataka.

Sezonski rad na građevini

Među najtraženiji fizičke poslove svakako spadaju polovi na građevini. Građevinski radnicu su uvek traženi, a naročitu u toku sezone. Tokom leta najviše su to "molerski radovi", a ima i onih koji spadaju u samu gradnju. Ovakvi psolovi spadaju u vrlo zahtevne fizičke poslove jer se često po velikim vrućinama i na otvorenom. Dnevnice se obično kreću od 2.000 do 3.000 dinara.Sezonski radnik u proizvodnji

Za rad u proizvodnji mesečna zarada doseže do 120.000 dinara, a uslova osim diplome srednje škole i volje za vredan rad skoro da nema. Iskustvo se tek po negde traži, a vlo često nije obavezno. Neki od zahteva poslodavca su uglavnom odgovornost i pouzdanost u radu, spremnost za timski rad i za rad u smenama.

Sezonski poslovi u komšiluku

Nedostatak radnika pogodio je i čitav region. Jadran vapi za sezonskom radnom snagom, ali kako ističu i pored svih uslova koje poslodavci nude, nema ko da radi. Potraga za sezonskom radnom snagom i više je nego značajna u Crnoj Gori i Hrvatskoj, a ceo Mediteran ove godine, kako se procenjuje mogao bi biti u problemu, kako zbog odnosa ponude i tražnje, tako i zbog visokih zarada koje poslodavcima predstavljaju problem. Prema procenama turističkog sektora, samo u Hrvatskoj će nedostajati oko 60.000 sezonaca. A prema pisanju Večernjeg lista, plate će biti nikad veće. Kuvarima se nudi između 2.500 i 3.000 evra, a konobarima od 1.200 do 1.500 evra na mesečnom nivou.
Sezonski radnici uglavnom dolazi iz Indije, kao i iz zemalja bivše Jugoslavije.

- Nakon što nam se sezona završila u Beogradu, pružila mi se prilika da ovo leto odem kao pomoćnik glavnog kuvara u jedan "fine dining" restoran na dobrom glasu u elitnijem letovalištu u Crnoj Gori. Ponuđeno mi je da dođem početkom maja i da radim za platu od 2.400 evra mesečno neto, što je skoro duplo više nego što sam plaćen u Beogradu - priča za "Blic Biznis" M.B. (29) koji već godinama odlazi na jadransko primorje tokom leta da radi.

- Ono što je evidentno je da su u poslednjih par godina, nakon pandemije, sezonske plate u Crnoj Gori i Hrvatskoj osetno više. Kako radim svake godine u 4,5 istih restorana uz dodatak ovog u kom se nalazim sada, plate koje daju kuvarima, uz smeštaj i obroke, je veća za oko četvrtinu, dodaje sagovornik.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 1

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Majska sačekuša

Zoran Živković [08.05.2024.]




Video dana

Uništitelj

Anketa

Kojim rečima čestitate Uskrs?

Rezultati