01. 05. 2023. 09:06 11

Veselinović (SSP): Novi Zakon o radu garantuje povratak dostojanstva radnicima

Radnici u Srbiji danas nemaju šta da slave. Oni rade najviše, a najmanje su plaćeni u Evropi. Čak i kada dobiju povećanje plate ono je manje od rasta cena hrane pa su opet na gubitku. Danas u Srbiji radnici umiru pored proizvodnih traka jer im poslodavci ne veruju kada kažu da se loše osećaju. Radnici u Srbiji ginu zbog neadekvatne zaštite na radu i oboljevaju jer rade manuelne poslove prekovremeno - piše u saopštenju predsednika Udruženja sindikata Srbije Sloga i narodnog poslanika Željka Veselinovića.

Dalje se navodi:

Da bi ovo promenili potreban nam je novi, evropski Zakon o radu. Mi smo taj zakon napisali. U njemu garantujemo da će:

1. Minimalna zarada biti definisana tako da pokriva minimalnu potrošačku korpu i tu neće više biti pregovora već će se povećanje obračunavati po automatizmu

2. Svi radnici nakon 12 meseci rada na određeno dobiti rešenje za stalno zaposlenje

3. Probni rad ce trajati maksimalno tri meseca

4. Radni sporovi biti rešavani u roku od šest meseci

5. Rad nedeljom biti ukinut osim za poslove neophodne za vitalno funkcionisanje države, i moraće biti plaćen 300 odsto

Samo novi Zakon o radu koji predlažemo, a koji je u potpunosti usklađen sa evropskim zakonodavstvom može da vrati dostojanstvo radnicima koje investirori izrabljuju dok drzava žmuri - piše u saopštenju predsednika Udruženja sindikata Srbije Sloga i narodnog poslanika Željka Veselinovića.

Fakiri

Zoran Živković [25.03.2024.]

Vrati mi papuču

Šta će Partizan uraditi u Evroligi?