Društvo i ekonomija

[ Izvor: N1 ]

23. 04. 2023. 19:31 0

Srbija najskuplja u regionu po cenama automobila

Kupovna moć građana Srbije je znatno niža u odnosu na Slovence i Hrvate, ali je većina novih automobila u Srbiji skuplja nego u Sloveniji i Hrvatskoj, pokazuju podaci o aktuelnim cenama putničkih vozila iz šest segmenata.

Razlika u ceni uočljiva je već u kategoriji malih gradskih automobila, pa je tako cena osnovne verzije „dačije sandero“ u Srbiji skoro dve hiljade evra viša nego u Sloveniji. Drugi model iz istog segmenta – "reno klio", takođe u osnovnoj ponudi, najskuplji je u Hrvatskoj, a najjeftiniji ponovo u Sloveniji.
U segmentu gradskih kompakt automobila poredili smo cene "škode oktavije" i novog "golfa", oba vozila sa benzinskim motorom. Kupovina "škode" najviše se isplati u Srbiji, jer je u Hrvatskoj za taj model potrebno dodati 1.600 evra, a u Sloveniji skoro 2.400 evra. Popularni "golf" najjeftiniji je u Sloveniji, dok je u Srbiji i Hrvatskoj skuplji za oko hiljadu evra, piše N1.

Novi "opel croslend" u Srbiji košta čak pet hiljada evra više nego u Sloveniji, dok je isti model u Hrvatskoj jeftiniji tri hiljade evra nego u Srbiji. U krosover segmentu uporedili smo i cene modela "folksvagen T-rok" – u Srbiji je oko 500 evra skuplji nego u Sloveniji i Hrvatskoj.
U segmentu SUV vozila izdvojili smo „hjundai tuson“, jedini automobil od svih čije smo cene poredili koji je najskuplji u Sloveniji. Taj model je najjeftiniji u Hrvatskoj, dok je u Srbiji njegova cena tri stotine evra viša. Drugi SUV model je "dačija daster", koji najviše košta u Hrvatskoj, a najmanje u Srbiji.

Kod takozvanih porodičnih limuzina izbor je pao na "BMW 318i" koji u Srbiji košta 42.420 evra (osnovna cena), u Sloveniji je taj model nešto jeftiniji i staje 42.050 evra, a u Hrvatskoj je skuplji nešto više od 2.500 evra i iznosi 44.954 evra. Drugi model iz tog segmenta – "folksvagen pasat" u Srbiji se više ne prodaje, a u Sloveniji je njegova cena za oko hiljadu evra niža nego u Hrvatskoj.
Konačno, u segmentu luksuznih vozila prvi automobil koji smo odabrali je "mercedes S 450e". Njegova cena najniža je u Hrvatskoj, u Sloveniji je skuplji za pet hiljada evra, a u Srbiji za 5.600 evra. Najdrastičnija razlika u ceni je kod modela "porše kajen", koji u Srbiji košta čak 33.000 evra više nego u Sloveniji i oko 20.000 više u odnosu na Hrvatsku.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Bg kontejneri

Zoran Živković [07.10.2024.]




Video dana

Džekpot

Anketa

Da li vam je teško da dođete do nove autobuske stanice?

Rezultati