Društvo i ekonomija

D. Ljutić

21. 04. 2023. 11:04 14

SRBIJA JE DOZVOLILA: Kad porastem biću Kristijan Golubović

U vreme nastanka turbo-folka promovisana je politika ratovanja, za patriote su proglašene ubice, pevaljke i ubice su tako postali idoli mladima. I to traje i dalje. Zašto smo onda pristali da nas potčini vladajuća kasta, tipičan civilizacijski škart? Da li je to naš  građanski nemar, nekultura i pristajanje na smrad jer su nas nekako uverili da nismo za bolje?

Kristijan Golubović, poznat kao učesnik rijaliti programa i bivši kriminalac, na svom Instagram profilu je objavio snimak na kom se vidi da je bio u poseti jednoj osnovnoj školi. U društvu iskrivljenog sistema vrednosti logično je, nažalost, da se deca ugledaju na nasilnike poput Kristijana Golubovića,

To što oni u glavi imaju ideju Kristijana kao lika koji je popularan, zanimljiv i kojeg masa voli nije opasno toliko koliko je strašno što naše društvo ne nudi ništa drugo u zamenu. U vreme nastanka turbo-folka promovisana je politika ratovanja, za patriote su proglašene ubice, pevaljke i idoti su tako postali idoli mladima. I to traje i dalje.Takvo klonuće svake ideje, u kojoj magarci pokušavaju da namagarče ljude, i dalje je duhovni parametar polusveta okupljenog u ustajalom naprednjačkom leglu.

Reč je, naime, o masovnoj distribuciji neukusa među potrošače kojima takva ponuda omogućuje da se opredele. Naprednjački um je godinama lišen javne kreativnosti i bez ukusa je za bilo šta vredno. Odnos prema političkim protivnicima je definisan strahom od gubitka pozicija stečenih nezavisno od svakog pouzdanog merila kulture. Dakle, bljuvotina koja ne zaslužuje pažnju, osim što gadno bazdi na naručioce i zagađuje prostor.

Ali, u našim kućama gostuju opasni stvorovi koji se ne gase i drže decu pa i odrasle u strahu i neprekidnoj napetosti. Lopovi , barabe, ubice, siledžije, su pred našim i očima naše dece. I niko ne brani decu od onoga što u sebi te spodobe nose. Nešto mnogo gore od filozofije straha ili kulture silovanja. To je zlostavljanje kao navika i način života. Strah od budućnosti koju možda i nemamo. Zašto smo onda pristali da nas potčini vladajuća kasta, tipičan civilizacijski škart ? Da li je to naš građanski nemar, nekultura i pristajanje na smrad jer su nas nekako uverili da nismo za bolje?

Ne tako davno rokeri su se etablirali kao neki glas otpora tadašnjem režimu, tj. kao neki glas „građanske” Srbije, za razliku od one „ruralne”, kojom su dominirali narodnjaci. Sada je izgleda ta „linija podele” nestala. Ne mora to biti ništa loše, naprotiv. Uostalom, i ona ondašnja je u dobroj meri bila veštačka, kao što se i podela na građansku i ruralnu Srbiju pokazala neistinitom i „neiskrenom”. Iz „kruga dvojke” je naime lansirana narodnjačka politika „gunja i opanaka”, a ne sa „Istruli mi dunja u fioci” planine.

Pokazivanje bogatstva je svojevrsni egzibicionizam fukare. Jednoga dana sve će ovo biti prošlost, ako bilo šta od nje preostane.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 14

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izborna trka

Zoran Živković [27.04.2024.]




Video dana

Nisam spavao!

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati