Društvo i ekonomija

D. Ljutić

26. 01. 2024. 15:29 4

ŠKOLOVATI SE U SRBIJI Znači biti predodređen za siromaštvo

Minimalna zarada u Srbiji iznosi oko 401 evro mesečno. Dovoljno da upišete dete u školu. Inače, stvarna podela u obrazovanju nije ona "između znanja i neznanja“. U pitanju je sukob različitih pogleda na svet koji plasira novoradikalska vlast. Zato je obrazovni plan za SNS nevažan marker i u podelama ministarskih resora. Ministarstvo prosvete za njih predstavlja bukvar masnog profita. Tako na kraju stižemo i do renoviranih škola, čemu se na prvi pogled zaista nema šta prigovoriti. Međutim, možemo i da postavimo pitanje, kako smo u vladavini naprednjaka postali tako jadni da nam EU, Kina, Nemačka, obnavljaju škole po Srbiji.  

Na većini fakulteta u Srbiji počela je pripremna nastava za polaganje prijemnog ispita. Cene se razlikuju od fakulteta do fakulteta, ali i od grada do grada. Na većini beogradskih fakulteta cene su u rasponu od 20.000 do 51.000 dinara. Ništa neobično, znanje košta, kao svuda u svetu. Hoćeš da naučiš, moraš da platiš. Ali baš u tome i jeste problem. Šta naši studenti dobijaju za te pare? Šta nauče? 

Zbog toga su česti protesti visokoškolaca zbog loših uslova rada, lošeg kvaliteta nastave, loših udžbenika. A sve to loše dobili su jer su "debelo" platili. Na mnogim fakultetima ne koriste ništa osim papira i olovke, a plaća se kao da koriste najsavremeniju opremu Nase. Školarine ovih dana muče veliki broj mladih u Srbiji kojima je zbog visokih cena i nemaštine studiranje postalo skoro nemoguća misija. Pojedini stručnjaci zbog toga i smatraju da je  to signal za korenite promene u sistemu obrazovanja jer studente, posebno one koji ne "upadnu“ na budžet, čekaju teška borba sa finansijama.

Školovanje jedne osobe u Srbiji od predškolskog obrazovanja do završenih studija u proseku košta više od 34.000 evra, u zavisnosti od izabrane srednje škole i fakulteta. Prema istraživanjima Instituta za razvoj i inovacije, najviše košta školovanje studenta koji je završio osvne studije stomatologije, nešto preko 70 hiljada evra. Ulaznica za privatnu osnovnu školu se kreće od 5.000 evra, kod jeftinijih i za niže razrede, pa do skoro 10.000. Kod nekih postoje i popusti za upis drugog ili trećeg deteta iz porodice, ali neveliki. Međutim, učenici privatnih beogradskih osnovnih škola teško su podbacivali na maloj maturi, i tu se još pamti 2020. 

Srpska vlast voli da se poredi sa Kinom. Tamo postoje srednje škole koje su čuvene po uspešnoj pripremi đaka za prijemne ispite. U tim školama radi se maltene 16 sati dnevno, a đaci imaju samo jedan slobodan dan u mesecu. U njima je zabranjena upotreba mobilnih telefona. Po učionicama su raspoređene kamere koje nadgledaju đake sa ciljem da identifikuju lenjivce. Studenti koji su preživeli te škole, kažu, na primer, da su naučili da doručkuju za tri do pet minuta.

Posle najnovijeg povećanja, minimalna zarada u Srbiji iznosi oko 401 evro mesečno. Dovoljno da upišete dete u školu. Inače, stvarna podela u obrazovanju nije ona "između znanja i neznanja“. U pitanju je sukob različitih pogleda na svet koji plasira novoradikalska vlast. Zato je obrazovni plan za SNS nevažan marker i u podelama ministarskih resora. Ministarstvo prosvete za njih predstavlja bukvar masnog profita. Tako na kraju stižemo i do renoviranih škola, čemu se na prvi pogled zaista nema šta prigovoriti. Međutim, možemo i da postavimo pitanje, kako smo u vladavini naprednjaka postali tako jadni da nam EU, Kina, Nemačka, obnavljaju škole po Srbiji.

 

 

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 4

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

Topli sendvič

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati