Društvo i ekonomija

Direktno.rs

28. 03. 2023. 17:05 2

"Stranci govore o kršenju prava, a Ministarstvo se kiti lažnim lovorikama"

"Poražavajuće je da o ozbiljnim kršenjima ljudskih prava u Srbiji govore međunarodni izveštaji i izveštaji stranih država, a da se naše Ministarstvo za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog kiti lažnim lovorikama u afirmativnim informacijama o svom radu u protekloj godini. U okolnostima ugroženosti ljudskih prava i pada demokratije, kada gotovo svi međunarodni subjekti izražavaju zabrinutost za ugrožavanje slobode izražavanja i napade na novinare u Srbiji, jednako je zabrinjavajuće i nezakazivanje sednica u prolećnom zasedanju i to što se skupštinski Odbor za ljudska i manjinska prava i rodnu ravnopravnost sastaje danas tek treći put za osam meseci", izjavila je narodna poslanica Stranke slobode i pravde Danijela Grujić na sednici Odbora za ljudska i manjinska prava i rodnu ravnopravnost.

- U prošloj godini imali smo neslobodne izbore sa kršenjem izbornog prava, a slični događaji pratili su u novembru izbor za članove Nacionalnih saveta nacionalnih manjina sa pritiscima na glasačku volju građana. Nasilje nad građanima kulminiralo je primenom veoma opasnog zahvata klečanja na vratu što je policija primenila i protiv građanskog aktiviste u petak na Šodrošu.- Ministarstvo nije reagovalo ni na intervju sa višestrukim silovateljem Igorom Miloševićem u "Informeru", što je pokrenulo talas protesta širom zemlje. Setimo se svih poteškoća, otkazivanja, zabrane šetnje u okviru Europrajda kada je Ministarstvo podržalo negativan stav vlade i nije zaštitilo ustavna prava pripadnika LGBTI+ populacije. Dok, tragičan bilans stradalih žena u 2022. godini, čak 27 žrtava femicida, zahteva hitnu reakciju države - rekla je poslanica Grujić.

- Prevencija i sprečavanje dečjeg braka je od izuzetnog društvenog značaja, mora se proizvesti sistemski odgovor društva i države. Posebno je potresan slučaj devojčice iz Plandišta, koja je po drugi put bila žrtve trgovine i prinudnog braka. U nekim sredinama ovaj problem je posebno u porastu i uz zanemarivanje deteta, teško zlostavljanje i nasilje.- Ipak, ohrabruje podatak da je prošle godine doneta Deklaracija o ukidanju dečjih brakova od strane Nacionlanog saveta romske nacionalne manjine i to je pozitivan znak da ćemo zajedničkom inicijativom uspeti da se izborimo s ovim ozbiljnim međunarodnim problemom - zaključila je narodna poslanica Stranke slobode i pravde Danijela Grujić.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 2

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Majska sačekuša

Zoran Živković [08.05.2024.]




Video dana

Jede mi se nešto slatko

Anketa

Ko će osvojiti Ligu šampiona?

Rezultati