Društvo i ekonomija

Direktno

23. 03. 2023. 12:26 5

"Naknada za odvodnjavanje - neosnovan namet"

U narednom periodu preko 120.000 građana Vojvodine će dobiti rešenje za plaćanje godišnje naknade za odvodnjavanje Javnom vodoprivrednom preduzeću (JVP) Vode Vojvodine, na osnovu vlasništva poljoprivredne površine - izjavio je Stefan Ćesarov, član Gradskog odbora Nove – Da se struka pita Novi Sad, čiju izjavu u celosti prenosimo.

- Upitna je opravdanost ove naknade s obzirom na to da su JVP Vode Vojvodine navele da sredstva koriste za finansiranje čišćenja kanala, kao i za radove na održavanju crpnih stanica, s toga se ne vidi zašto ovu naknadu plaćaju svi vlasnici poljoprivrednih površina i to kao Naknadu za odvodnjavanje, koju ovi poslovi direktno svakako ne predstavljaju.- Dodatni apsurd je činjenica da su JVP Vode Vojvodine na svom sajtu navele da radovi odvodnjavanja ne podrazumevaju obavezu JVP Vode Vojvodine, odnosno da nisu obavezni da odvode viškove vode sa poljoprivrednih površina, što je obaveza samih vlasnika zemlje koji u većini slučajeva nisu ni u mogućnosti da izvrše odvodnjavanje do kanala čije čišćenje direktno plaćaju.

- Takođe, nisu obavezni ni za odvođenje viškova vode sa naseljenih mesta, što je u obavezi lokalnog komunalnog preduzeća.- Postavlja se pitanje kako je moguće da vam neko naplaćuje naknadu za nešto što nije njegova nadležnost? Situacija se može uporediti sa primerom u kom bi svi vlasnici stanova plaćali godišnju naknadu za održavanje liftova iako u zgradi nemaju lift, a ukoliko imaju firma kojoj plaćaju nadoknadu nema nikakvu obavezu da bilo šta uradi na popravci ili održavanju lifta.

- U većini uređenih zemalja poljoprivrednici dobijaju subvenciju za svaki hektar zemlje, dok se kod nas trenutno opterećuju i sa potpuno neosnovanim nametima.- Održavanje kanala i crpnih stanica više liči na redovan posao JVP Vode Vojvodine, za koji svakako nema potrebe formirati posebnu namensku nadoknadu. Rešenje bi bilo formiranje nezavisne radne grupe koja bi utvrdila stvarne troškove i dinamiku obavljanja poslova čišćenja kanala i održavanja crpnih stanica i u skladu sa tim sprovesti mere za nesmetano obavljanje ovih poslova u skladu sa budžetom i stvarnim troškovima i potrebama.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 5

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Ravnopravnost

Zoran Živković [12.04.2024.]




Video dana

Konj ulazi u bar...

Anketa

Ko je kriv za razočaravajuću sezonu Zvezde i Partizana u Evroligi?

Rezultati