Društvo i ekonomija

[ Izvor: Nova.rs ]

09. 02. 2023. 17:13 0

RTS dobio 30.000 evra za TV teatar, ali ga ukida zbog serija

Posle 55 godina i gotovo 300 snimljenih predstava rukovodstvo Radio televije Srbije odlučilo je da zarad serijskih i komercijalnih sadržaja ukine svojevrsnu kulturnu instituciju - TV teatar. Čelni ljudi RTS-a, uprkos tome što su budžetom za 2023. godinu predviđena sredstva za snimanje pozorišnih predstava, rešili su da ih preusmere na isplativije sadržaje. Koga briga za teatar…

Proteklih decenija kamere RTS-a ovekovečile su za sva vremena bisere naše teatarske umetnosti, jedine efemerne. Jer, jedna predstava je samo tog trena i nikad više. Ali, zahvaljujući TV teatru generacije i generacije su mogle da vide neke od najznačajnijih komada u istoriji našeg pozorišta u kojima su igrali i režirali ih velikani naše teatarske umetnosti. Među njima su: "Jegor Buličov", "Prljave ruke", "Otkriće", "Ifigenija na Tauridi", "Arsenik i stare čipke", "Vasa Železnova", "Odbrana Sokratova i smrt", "Hamlet u podrumu", "Omer i Merima", "Kralj Lir", "Ožalošćena porodica", "Marija Stjuart", "Čudo u Šarganu", "Profesionalac", "Buba u uhu"…

Ali, ispostavilo se da, kada su 26. decembra 2022. kamere RTS-a otišle u Narodno pozprište da snime komad "Carstvo mraka", bilo je to poslednji put…

- Za sada nemamo u planu snimanje novih predstava - objasnio je za „Novosti“ Marko Novaković, odgovorni urednik Redakcije dramskog i domaćeg serijskog programa RTS, dodavši da im je u fokusu kvalitetan serijski program, s obzirom na to da "okuplja najveći broj gledalaca što je veoma važan segment funkcionisanja RTS poslednjih godina".

Odluka da se prestane s "nekomercijalnom praksom" došla je do ministarke kulture Maje Gojković koja je reagovala poslavši pismo rukovodstvu RTS-a, ali i Upravnom odboru, u kojem je apelovala da se preispita:

- Pozorišna građa koja se na ovaj način čuva od zaborava, važan je materijal i za naučni i istraživački rad u oblasti istorije pozorišne umetnosti - navela je, između ostalog, Maja Gojković.

S obzirom na to da je pismo stiglo do Upravnog odbora, predsednik UO RTS-a Branislav Klanšček podseća za Nova.rs da kao čelni čovek ovog tela nema pravo da se meša u uređivačku politiku, zbog čega je pismo ministarke kulture prosledio Programskom savetu RTS-a i zatražio njihovo mišljenje.

- Mi smo na sednici 29. decembra 2022. usvojili finansijski plan po kojem je za TV teatar, odnosno snimanje pozorišnih predstava namenjeno 30.000 evra. Želeo sam da sačekam odluku Programskog saveta, i da zvanično odgovorim ministarki kulture Maji Gojković koja je uputila pismo direktoru RTS-a, ali i predsedniku UO RTS-a. Volim da sve bude u skladu sa statutom RTS-a, a dok Upravni odbor nema pravo da se meša u uređivačku politiku, ima pravo da traži mišljenje Programskog saveta - kaže Klanšček.

I na elektronskoj sednici Programskog saveta, koja je održana u sredu, debatovalo se ovom pismu i stigla je ovakva "presuda".

- Preporučuje se UO RTS-a da zajedno sa generalnim direktorom u skladu sa svojim zakonskim nadležnostima obezbedi neophodna sredstva i proizvodno-tehničke kapacitete za realizaciju snimanja pozorišnih predstava koje su od značaja za ostvarivanje opšteg interesa građana Srbije u oblasti kulture i umetničkog stvaralaštva, kao obavezu propisanu Zakonom o javnim medijskim servisima, članovi 7. i 8. Programski savet smatra da će se snimanjem pozorišnih predstava obezbediti čuvanje televizijskih zapisa u oblasti pozorišne umetnosti, kao deo kulturnog nasleđa od nacionalnog interesa. Programski savet je zaključio da snimci pozorišnih predstava imaju kulturološki značaj za istoriju pozorišta i televizije i da će služiti mnogim generacijama studenata kao nastavna građa u izučavanju pozorišne umetnosti.

I s obzirom na stav Programskog saveta, ovaj dopis Klanšček je ovog četvrtka, uz svoj odgovor, uputio ministarki kulture:

- Pošto Progamski savet nalaže da se nađu sredstva, navodim u pismu da smo na 11. redovnoj sednici Upravnog odbora, koja je održana 29. decembra 2022, izdvojili sredstva za snimanje pozorišnih predstava u visini od 30.000 evra - objašnjava nam predsednik UO RTS-a.

Upitan da li je rukovodstvo RTS-a u obavezi da dela u skladu sa finansijskim planom, Klanšček kaže da su odstupanja i pomeranja moguća:

- Za ovu godinu izveštaj ću dobiti tek iduće godine, negde u junu. Tek tada ću videti šta se desilo s tim sredstvima. Ali, mi smo ta sredstva izdvojili. Da je sada septembar ili oktobar, mogao bih da shvatim da nema para, pa se s jedne kace premešta u drugu, ali da već u februaru preusmeravate novac za drugu namenu, u najmanju ruku, je neprimereno. Ni meni nije jasno ko je doneo odluku da se predstave više neće snimati. Skandalozno je da ne snimate pozorišne predstave posle više od 50 godina - zaključak je Branislava Klanščeka.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Sednica o litijumu

Zoran Živković [02.10.2024.]




Video dana

Električna turpija za nokte

Anketa

Da li dva jajeta, kako kaže Toma Mona, mogu čoveka da drže ceo dan sitim?

Rezultati