Društvo i ekonomija

Direktno.rs

06. 02. 2023. 06:00 98

Bura u MUP: Policajcima povećanje plate od 2.000 dinara, rukovodiocima 35.000!

Poslednjih dana među većinom zaposlenih u Ministrastvu unutrašnjih poslova Republike Srbije vlada nezadovoljstvo nakon što je procurila informacija da će im januarska plata biti povećana za procenat koji se piše jednom cifrom, dok će njihovi rukovodioci dobiti zaradu veću i za petinu!

I na sajtu MUP-a, zvanično je objavljeno da neće svi zaposleni u MUP-u dobiti u procentima isto povećanje kao što je, recimo, u prosveti - 12,5 odsto. U MUP-u zaposleni imaju takozvani „korektivni koeficijent“, tačnije zarada im je „izvrednovana“ posebnom uredbom, donetom 2019. godine dok je ovim ministarstvom rukovodio Nebojša Stefanović, i koji je, gle čuda, poverljiv.

U vreme vladavine Stefanovića MUP-om u Uredbi o platama uvedeni su koeficijenti - pozitivan, nula i negativan. Negativan koeficijent je kada, prema proračunu tadašnjih Stefanovićevih saradnika, zaposleni ima platu manju od „izvrednovane“ - onu koju bi trebalo da prima, nula - kada je plata odgovarajuća, a pozitivan ako mu je zarada veća nego što bi trebalo. A po kojim kriterijumima su se određivali ti koeficijenti samo je Stefanoviću i njegovim najbližim saradnicima verovatno jasno.

Ono što je zanimljivo prilikom određivanja tih koeficijenata je da su rukovodioci mahom dobili negativne.
Stefanović je iz MUP-a otišao pre više od dve godine, ali „njegova“ Uredba i dalje važi. Gašićeva ekipa prihvatila ju je i dobro joj je pokriće za nesrazmernu podelu novca zaposlenima.

Prema saznanjima Direktno.rs, januarska plata će biti neznatno povećana većini pripadnika uniformisanog sastava policije, kao i onima koji imaju srednju stručnu spremu, dok će, recimo, zaposlenima u Sektoru za ljudske resurse uvećanje ići i do 20 odsto. Isto povećanje može i da očekuje većina rukovodioca, koji sada imaju negativni „korektivni koeficijent“.

Policajac koji prima platu koliko bi trebalo da prima dobiće povećanja od 12,5 odsto. U praksi to će izgledati da će zaposlenom u MUP-u koji trenutno ima platu oko 70.000 dinara, a ako ima pozitivan koeficijent, zarada porasti za tri odsto i biće 72.100 dinara. Njegovom šefu, koji sada ima za 35.000 dinara veću platu i naravno negativan koeficijent, zarada će skočiti na oko 126.000 dinara i razlika među njima biće oko 55.000 dinara.

Vlada Srbije je, inače, bila u mogućnosti da smanji preveliki jaz koji će nastupiti među platama zaposlenih u MUP - primenom ove, Stefanovićeve Uredbe. I sam MUP u obračunu objavljenom na sajtu navodi da će primenom ove metode 5.450 zaposlenih i dalje primati platu manju od „izvrednovane“, te da će učiniti sve da se otklone eventualni nedostaci u sistemu vrednovanja. Problem je međutim, što niko od tih koji primaju manju platu od „izvrednovane“ ne zna da mu je zarada manja nego što bi trebalo da bude!

Ministar unutrašnjih poslova mogao je da otkloni te nepravilnosti u sistemu određivanja plata. Trebalo je Vladi da predloži novu uredbu, i drugačiji obračun zarada - da svim zaposlenima povećanje bude, bar u procentima isto. I da, naravno, razmišlja o sledećem koraku. Jer svi mi građani Srbije imamo pravo da znamo kolika je zarada svakog zaposlenog u MUP-u, mi ih plaćamo.

Sindikati zaposlenih u MUP-u blago su reagovali na informacije o nesrazmernom povećanju plata. Sindikat srpske policije je 25. januara ove godine uputio pismo ministru Bratislavu Gašiću i ukazao na problem povećanja zarada, dok je Nezavisni policijski sindikat Srbije u obraćanju javnosti naveo da je loše napraviti preveliki jaz među platama i da to može dovesti do narušavanja međuljudskih odnosa, nezadovoljstva i demotivišućeg delovanja zaposlenih u MUP-u koji već primaju najniže plate.

Ostali, za sada, ćute.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 98

ostavi komentar
Vidi još

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

Kornjača akrobata

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati