Društvo i ekonomija

[ Izvor: Nova ekonomija ]

28. 01. 2023. 19:11 0

Opštinama sve manje novca za socijalnu zaštitu

Iznos sredstava za namenske transfere u socijalnoj zaštiti se iz godine u godinu smanjuje. U 2021. godini opredeljeno je 26 odsto manje novca u odnosu na 2019. godinu, piše u izveštaju Državne revizorske institucije (DRI).

U odnosu na 2019, 2021. godine opredeljeno je 196 miliona dinara manje za ove potrebe, piše Nova ekonomija.

Osim manje količine novca koje su lokalne samouprave dobijale od države za usluge socijalne zaštite, nije bilo ni dovoljno kontrole trošenja ovih sredstava.

Zbog toga DRI ocenjuje da se usluge socijalne zaštite nisu dovoljno razvijale zbog nedovoljne kontrole i efikasnosti trošenja novca od namenskih transfera, koji su za tri godine dostigli iznos od 1,9 milijardi dinara.

Ukupan iznos namenskih transfera za socijalnu zaštitu je u 2019. godini iznosio 752 miliona dinara, u 2020. godini 605 miliona dinara, a u 2021. godine 556 miliona dinara.

Državna revizorska institucije je objavila izveštaj "Efikasnost raspodele i korišćenja namenskih transfera u socijalnoj zaštiti". Revizija obuhvata period od 1. januara 2019. godine do 31. decembra 2021.

DRI je u izveštaju upozorio da nije uspostavljen efikasan nadzor u oblasti namenskih transfera u socijalnoj zaštiti, da je trošenje delimično praćeno, što je dovelo do toga da pojedine samouprave ne vraćaju neutrošena sredstva u budžet.

Šta su namenski transferi u socijalnoj zaštiti?

Namenski transferi u socijalnoj zaštiti su mehanizam kojim se sa centralnog (republičkog) nivoa pruža finansijska podrška jedinicama lokalne samouprave za usluge socijalne zaštite. Cilj namenskih transfera je razvoj usluga socijalne zaštite na lokalnom nivou.

Zakon o socijalnoj zaštiti je propisao koje se usluge socijalne zaštite mogu finansirati namenskim transferima i to su, između ostalog, usluge socijalne zaštite koje finansiraju jedinice lokalne samouprave (u jedinicama lokalne samouprave čiji je stepen razvijenosti ispod republičkog proseka).

Dalje mogu se finansirati i usluge socijalne zaštite u jedinicama lokalne samouprave na čijoj teritoriji se nalaze ustanove za domski smeštaj u transformaciji, uključujući i troškove transformacije tih ustanova, kao i inovativne usluge i usluge socijalne zaštite od posebnog značaja za Srbiju.

Namenski transferi opredeljeni su za 144 jedinica lokalne samouprave u 2019. godini, odnosno po 146 lokalnih samouprava u 2020. i 2021. godini.

U 2019. godini 55 odsto jedinica lokalnih samouprava nije dostavilo izveštaje o utrošku namenskih sredstava, pa se ne može pouzdano utvrditi koje usluge socijalne zaštite su finansirale namenskim transferima.

U budžet vraćeno više od 85 miliona

U periodu od 2019. do 2021. godine lokalne samouprave su u republički budžet vratile 85,1 milion dinara neutrošenih sredstava od namenskig transfera.

Određen broj lokalnih samouprava je vršio povraćaj neutrošenih sredstava u tekućoj godini, a određeni broj neutrošena sredstva vraćao u narednoj godini.

Predstavnici Ministarstva su naveli da se kod povraćaja sredstava izvršenog u narednoj godini ne može tačno utvrditi na koji period se vraćena sredstva odnose, navodi se u izveštaju DRI.

Zbog nedostatka kontrolnih aktivnosti u praćenju trošenja namenskih transfera za usluge socijalne zaštite, Ministarstvo za rad nema podatke o iznosima utrošenih, vraćenih i nepotrošenih, a nevraćenih sredstava.

To stvara rizik od nesvrsishodnog trošenja namenskih transfera, navodi DRI.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

Topli sendvič

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati