Društvo i ekonomija

[ Izvor: Mediji ]

21. 09. 2022. 18:43 2

Država u završnom budžetu "zaboravila" više milijardi dinara

Državna revizorska institucija (DRI) pronašla je šest nepravilnosti u reviziji završnog računa budžeta Republike Srbije za 2021. godinu, a revizori su dali mišljenje sa rezervom. Prema izveštaju DRI, u završnom računu budžeta za prošlu godinu nisu iskazana primanja od zaduživanja i prodaje finansijske imovine u iznosu najmanje od 10,9 milijardi dinara. Obaveze države su potcenjene za najmanje 6,9 milijardi dinara.

- Prilikom utvrđivanja rezultata za 2021. godinu, više su obuhvaćeni tekući rashodi i izdaci za nabavku nefinansijske imovine u iznosu najmanje od 1.835.094 hiljade (1,8 milijardi) dinara - navodi se u izveštaju DRI.
Oni su dalje pronašli da u konsolidovani izveštaj nisu uključene sve informacije iz finansijskih izveštaja korisnika budžeta "zbog čega se nismo izjasnili o istim i nismo u mogućnosti da potvrdimo stanje (vrednost, strukturu i promene) nefinansijske imovine Republike Srbije, jer je ista evidentirana i iskazana na osnovu podataka iz Izveštaja Republičke direkcije za imovinu Republike Srbije koji nisu potpuni, odnosno koji ne obuhvataju podatke o imovini svih korisnika budžeta".

Javni dug iznad gornje granice

DRI je takođe konstatovao da je udeo duga opšte države u BDP na kraju godine bio 57,14 odsto, dok je Zakonom o budžetskom sistemu određena gornja granica od 45 odsto BDP.

Država u završnom izveštaju budžeta kako je ustanovila DRI, nije iskazala potraživanja Republike Srbije po osnovu nenaplaćenih poreskih i neporeskih prihoda i potraživanja po osnovu nenaplaćenih primanja od prodaje imovine, nisti su obuhvaćena sva učešća države u kapitalu.
Dalje, kako je utvrdio DRI, prihodi u iznosu od 2,58 miliona dinara evidentirani su i iskazani kao sopstveni prihodi korisnika budžeta iako po svojoj prirodi i pripadnosti nemaju tretman sopstvenih prihoda. Na kraju, korekcija novčanih tokova nije pravilno izvršena, jer su u istu uključene promene koje se ne odnose na obračunski period, zaključuju u DRI.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 2

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

Najtužnija maca na svetu

Anketa

Da li će Partizan igrati polufinale Kupa protiv Crvene zvezde?

Rezultati