Društvo i ekonomija

[ Izvor: Nova ekonomija ]

23. 08. 2022. 06:49 1

Šta je zaista uticalo na poskupljenje krompira?

Narodna banka Srbije saopštila je da je na poskupljenje krompira u Srbiji uticala suša, rast troškova poljoprivredne proizvodnje i transporta, kao i rast tražnje za ugostiteljskim uslugama. Za samo godinu dana, proizvođačka cena krompira povećana je za 152,6 odsto (od juna 2021. do juna 2022.).

Ipak, u NBS ne pominju kako su subvencije domaćim proizvođačima krompira mnogo manje nego u zemljama Zapadne Evrope, pa samim tim ne mogu da im konkurišu u godinama kada je cena tog povrća jako mala. Kasnije kada se domaćim proizvođačima uzgoj krompira više ne isplati, prestaju sa njegovom sadnjom, ili je smanjuju, krompira na tržišti ima manje, pa je samim tim skuplji, jer je veća tražnja tog povrća.- Subvencije u Zapadnoj Evropi su značajno više (10 puta), drugo imaju bolje agro-ekološke uslove u Holandiji i Francuskoj uz atlantsku obalu gde ima mnogo manje vaši koje prenose viroze, ravna su zemljišta i klima više odgovora uzgoju krompira - rekao je prošle godine za Novu ekonomiju Milan Damljanović iz predstavništva Poljoprivredne savetodavne i stručne službe (PSSS) u Čačku.

Prošle godine, cena domaćeg krompira, padala je na čak osam do devet dinara za kilogram. To je kako su nam tada rekli u PSSS u Čačku, bila cena koja je nuđena proizvođačima. Ipak, kako se dodaje u saopštenju NBS, poslednjih meseci, prosečna maloprodajna cena krompira u Srbiji kreće se na nivou od 90 do 100 dinara.

Pre pandemije prosečna maloprodajna cena krompira u Srbiji u zavisnosti od godine i perioda u toku godine kretala se najčešće u rasponu od 60 do 90 dinara i to su svojevremeno našem portalu potvrđivali proizvođači iz okoline Užica. Nakon izbijanja pandemije cena krompira je počela da pada i do leta 2020. godine pala je prvo na nivo od oko 50 dinara, a zatim i ispod nivoa od 50 dinara.

Najniža zabeležena cena bila je u aprilu i maju 2021. na nivou od tek nešto iznad 40 dinara, dodaju u NBS.

- U takvu vrstu usluga spadaju pre svega usluge turizma, ugostiteljske usluge i usluge zabave i rekreacije, koje sa sobom nose i povećanu potrošnju hrane i pića - dodaje se u saopštenju NBS.
Kasnije je usledio rast tražnje, kada su ukinute pandemijske mere ograničenja. Na rast cena praktično svih razmenljivih proizvoda, uključujući i sve vrste hrane, uticali su i rast cena nafte i derivata nafte, kao i problemi u lancima snabdevanja koji su povećali troškove domaćeg i međunarodnog transporta.

Na rast cena svih vrsta hrane (uključujući i povrće) uticao je i rast troškova poljoprivredne proizvodnje, podsećaju u NBS.

- Konkretno, samo u poslednjih godinu dana cena semena povećana je za 32 odsto, cena đubriva za 177 odsto, cena sredstava za zaštitu bilja za 26 odsto, a poskupele su i mašine, kao i usluge održavanja mašina i opreme koje se koriste u poljoprivredi - dodaju u NBS.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 1

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Ravnopravnost

Zoran Živković [12.04.2024.]




Video dana

Neuspešan skok

Anketa

Ko je kriv za razočaravajuću sezonu Zvezde i Partizana u Evroligi?

Rezultati