Kuhinjica

[ Izvor: Direktno.rs ]

05. 12. 2025. 07:12 0

Posne prženice bez jaja: Bolje od originala, a idealne za doručak

Kada kuća zamiriše na prženice, odmah se vraćamo u detinjstvo. Dobra vest je da taj osećaj ne mora da nestane tokom posta – posne prženice bez jaja donose isti miris, istu hrskavost i toplinu, ali u zdravijoj verziji.

Prženice su jedno od onih jela koje svi povezujemo sa toplinom doma. Najčešće ih pamtimo iz detinjstva, kada su se spremale brzo, uz šolju jogurta ili čaja. Ali šta kada dođe vreme posta ili kada želite da smanjite unos jaja? Dobra vest je da posne prženice bez jaja nisu kompromis – one su pun pogodak.

Osnova recepta je jednostavna:

hleb, biljno mleko (sojino, ovseno ili bademovo), malo brašna i začini. Hleb se umače u smesu, zatim peče na tiganju dok ne postane zlatan i hrskav. Rezultat? Prženice koje mirišu, krckaju i tope se u ustima.

Za dodatnu aromu možete dodati prstohvat kurkume (za boju), malo belog luka u prahu ili čak kašičicu kvasca u prahu koji daje puniji ukus. Ako volite slatke prženice, pospite ih cimetom i šećerom u prahu – dobićete desert koji se sprema za 10 minuta.

Ono što čini ovaj recept posebnim jeste njegova prilagodljivost. Možete koristiti bilo koji hleb – stari, integralni, baget ili tost. Posne prženice su i odličan način da iskoristite hleb koji bi inače završio u kanti.

Uz njih možete poslužiti posni ajvar, humus, tahini ili džem. Tako dobijate doručak ili večeru koja je i praktična i nutritivno bogata.

Kako da vaše prženice budu savršene:

  • Koristite stariji hleb – bolje upija smesu.
  • Dodajte malo brašna u biljno mleko – daje gustinu i hrskavost.
  • Za slanu verziju: začinite origano, biber ili beli luk u prahu.
  • Za slatku verziju: dodajte vanilu, cimet ili kokosovo mleko.
  • Ako želite manje masnoće – pecite u rerni na papiru za pečenje.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Dan posle

Zoran Živković [01.12.2025.]




Video dana

Minimalno vreme za presedanje

Anketa

Ko će biti novi trener Partizana?

Rezultati