Društvo i ekonomija

15. 08. 2022. 17:34 0

Svetska banka bez informacija o podacima u RGZ

Svetska banka nema informacije o zloupotrebama podataka nakon hakerskog napada na katastar nepokretnosti, rekli su za Novu ekonomiju u toj međunarodnoj organizaciji. Na društvenim mrežama u poslednjih mesec dana više građana je pisalo da su naišli na nelogičnosti u katastru, da su primetili izmenu upisa nekretnine, da je upisano da postoji hipoteka iako vlasnik nije podigao kredit...

-Sistemi katastra su u funkciji, a RGZ dalje radi na poboljšanju njihove bezbednosti. Mi ne raspolažemo informacijama koje su predmet vašeg interesovanja, kažu u Svetskoj banci za Novu ekonomiju.

U Sindikatu Nezavisnost RGZ kažu, takođe, da oni nisu saznali da je bilo takvih slučajeva i da je bilo "sumnjivih tvitova" o zloupotrebama podataka.

Nova Ekonomija je nedavno pisala da je Srbija od Svetske banke dobila kredit za unapređenje katastra nepokretnosti u iznosu od 57 miliona evra, uključujući i digitalizaciju brojnih procesa u Republičkom geodetskom Zavodu (RGZ) i u Agenciji za privredne registre.

Prvi kredit od 36,5 miliona evra za modernizaciju katastra Svetska banka je odobrila Srbiji 2015. godine, dok je dodatno finansiranje u iznosu od 21 milion evra katastar nepokretnosti dobio 2019. godine, preciziraju u Svetskoj banci za Novu ekonomiju.

Kredit je namenjen za podršku razvoju integrisanog sistema katastra nepokretnosti; informacionu infrastrkturu za nacionalne prostorne podatke; održivost IT sektora; centralnu digitalnu i analognu arhivu, unapređenje kvaliteta podataka i uspostavljanje one-stop-shop – jednog šaltera za građevinske dozvole.

Katastar nepokretnosti je prestao da radi 14. juna zbog navodnog hakerskog napada. Republički geodetski zavod, saopštio je da je Zavod od ponedeljka (20. juna) počeo sa postepenim puštanjem u rad prioritetnih servisa neophodnih za funkcionisanje tržišta nepokretnosti.

Tri sindikata Republičkog geodetskog zavoda (RGZ) uputila su krajem jula otvoreno pismo predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću povodom pritiska rukovodstva na rad sindikata otkad se desio hakerski napad na katastar nepokretnosti, u kome su ocenili da odnos direktora Borka Draškovića prema članovima sindikata ima sve odlike organizovanog progona i diskriminacije.

Otvoreno pismo poslali su Jedinstvena organizacija sindikata Nezavisnost, Sindikat zaposlenih RGZ-a i ASNS.

- Bezrazložni i besmisleni premeštaji članova sindikata, izmišljeni disciplinski postupci, pritisci za isčlanjivanje iz priznatih sindikata, ucene kod zapošljavanja, pretnje zaposlenima samo su deo širokog dijapazona zlostavljanja kojima se služi direktor RGZ-a. Kulminacija je nastala u toku kolapsa koji je zadesio RGZ a za koji osnovano sumnjamo da je izazavan upravo nestručnošću i bahatošću tog istog rukovodstvu, piše u tom pismu.

U trenutku kada je dve trećine katastra bilo van funkcije, direktor donosi nezakoniti Nalog kojim zabranjuje bilo kakvu komunikaciju službenika sa strankama o stanju u katastru, nakon toga počinje pritisak na članove tri sindikata, navodi se u otvorenom pismu.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Ravnopravnost

Zoran Živković [12.04.2024.]




Video dana

Zavrteće vam se u glavi!

Anketa

Ko je kriv za razočaravajuću sezonu Zvezde i Partizana u Evroligi?

Rezultati