Društvo i ekonomija

Direktno.rs

14. 08. 2022. 20:20 4

Vulin zaboravio na Radnu grupu za borbu protiv obojenih revolucija?

Na vrlo zanimljiv način ministar policije Aleksandar Vulin pokušava da demantuje navode o prisluškivanju ruskih opozicionih aktivista tokom njihovog prošlogodišnjeg skupa u Beogradu. Priča teorije zavere oko nekih moćnih stranih službi koje se navodno bore da on ne bude u novoj Vladi Srbije. Kao da je zaboravio da su mnogi svetski mediji, uključujući i najuticajniju agenciju Asošijejted Pres, razotkrili da su Rusija i Srbija u u najstrožoj tajnosti formirale "Radnu grupu za borbu protiv obojenih revolucija".

Ta radna grupa formirana je sa zadatkom da sprečava masovne demonstracije i da vrši konstantan nadzor nad opozicionim aktivistima, nevladinim organizacijama i nezavisnim novinarima. Prvenstveno se to, naravno, odnosilo na pomoć Rusije vlastima u Srbiji u suzbijanju opozicionog delovanja, ali i Beograd je morao da se revanšira.

Sve je započelo još 14. maja 2020. godine, kada je u Moskvi boravio, tada ministar odbrane Aleksandar Vulin, i sreo se sa više ruskih funkcionera, između ostalih i sa Nikolajem Patruševim, sekretarom Saveta za nacionalnu bezbednost Ruske federacije, i po svoj prilici tada je dogovoreno formiranje Radne grupe Rusije i Srbije za borbu protiv obojenih revolucija.

Aleksandar Vulin, kasnije kao ministar policije dobijao je smernice od prvog čoveka bezbednosnog sektora Rusije Nikolaja Patruševa koji predsedava ovom Radnom grupom kako da se obračunava sa protestantima i opozicionim aktivistima širom Srbije i na koji način treba da brani vlast.

Iako se aktivnosti Radne grupe za borbu protiv obojenih revolucija kriju u najstrožoj tajnosti, neke stvari isplivale su čak i u medijima.

Naime, na osnovu ruskih instrukcija neposredno posle sastanka u Moskvi, krajem maja 2020. godine, vlast u Srbiji je započela javni progon novinara i NGO aktivista protiv kojih je, prema dokumentu objavljenom 20. jula 2020. godine, Uprava za sprečavanja pranja novca pokrenula postupak za pranje novca i finansiranje međunarodnog terorizma.

Na spisku su se našli, između ostalih: NUNS, UNS, CINS, BIRN, KRIK, CRTA, Asocijacija lokalnih i nezavisnih medija, Novosadska novinarska škola, Evropski pokret u Srbiji, Fond za humanitarno pravo, Građanske inicijative, Vojvođanski građanski centar, Inicijativa mladih za ljudska prava, Biro za društvena istraživanja (BIRODI), Komitet pravnika za ljudska prava (Jukom), Centar za evroantlantske studije (CEAS), Centar za međunarodnu saradnju i održivi razvoj, Centar za vladavinu prava, Beogradski centar za bezbednosnu politiku, Beogradski centar za ljudska prava, LIBEK, CANVAS, Nacionalna koalicija za decentralizaciju, Helsinški odbor za ljudska prava...

Uprava je tražila podatke i za pojedince, među kojima su novinari Slobodan Georgiev, Biljana Stepanović, Branko Čečen, Vukašin Obradović...

Ovaj javno objavljeni model, inače već primenjen u Rusiji, nije mogao da prođe u Srbiji zbog pobune javnosti, pa se i pored bahatih izjava tadašnjeg direktora Uprave za sprečavanje pranja novca ništa u realnosti nije desilo.

Mora se napomenuti da se na jednom od sastanaka Patrušev zahvalio Vulinu za snimke razgovora sa sastanka koji su u Beogradu održali članovi opozicione ruske organizacije "Otvorena Rusija". Naime, ovi ruski opozicionari imaju problem da se okupljaju u Rusiji i izabrali su da se nađu u Beogradu jer im za ulazak u Srbiju nisu potrebne vize. BIA je pokrila mesto sastanka i sve što su razgovarali dato je ruskoj strani.

Da li je Vulin to zaboravio?

Osim zahvalnosti srpskoj strani, Patrušev je na tom sastanku istakao da će posle pobede Bajdena na izborima, Amerika početi sa "izvozom demokratije" i da će američka politika biti mnogo drugačija nego u vreme Trampa, te da je potreban zajednicki rad na odbrani od tog uticaja.

Ruska strana se na istom sastanku obavezala da srpskoj prenese sva znanja u borbi protiv sajber revolucija - borbe na mrežama, uličnih protesta, ali i svih ostalih načina gušenja slobode mišljenja i ljudskih prava.

Uz to, Vulin je tražio da se saradnja proširi i na borbu protiv terorizma, obuku iz oblasti rada sa eksplozivnim napravama...

I sada, posle tako divne i dobre saradnje u Radnoj grupi i iskazane zahvalnosti prvog Putinovog obaveštajca Patruševa, Vulin demantuje navode advokata Dimitrija Zahvatova o prisluškivanju ruskih opozicionara u Beogradu. Baš čudno.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 4

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Majska sačekuša

Zoran Živković [08.05.2024.]




Video dana

Uništitelj

Anketa

Kojim rečima čestitate Uskrs?

Rezultati