Politika

Direktno.rs

08. 05. 2024. 12:56 15

Šta su Vučić i Si Đinping rekli jedan drugom, a da su svi videli? (VIDEO)

Nakon što su Si Đinpinga, predsednika Kine, dočekali predsednik Srbije Aleksandar Vučić i mnogobrojni građani i radnici javnih preduzeće, dvojica državnika su razmenila protokolarne lepe reče, ali su emocije dubokog divljenja u društvu i te kako bile prisutne.

- Poštovani građani, dragi narode, hvala vam što ste u velikom broju došli da pozdravite našeg velikog, čeličnog prijatelja. Ja sam mu rekao da na takvo poštovanje i ljubav neće nigde naići kao u Srbiji. Mi danas pišemo istoriju iako to mnogima ne uzgleda tako. Samo ugovor o slobodnoj trgovini doneće našim poljoprivrednicima sigurnost. Za nas iz Srbije neće biti tarifa. Predsednik i Narodna Republika Kina su naši iskreni prijatelji. Uvek kažemo Tajvan je Kina. Tako i oni podržavaju teroitorijalni integritet Srbije - izjavio je Vučić i nastavio:

- Bili su uz nas i pre 25 godina. Hoću da kažem veliko hvala Siju, njegovoj podršci za našu Železaru, rudnik u Boru. Znam da je samo nebo granica. Posebno hvala Siju što je uvek pokazivao poštovanje prema našoj zemlji, neka živi čelično prijateljstvo - poručio je Vučić ispred Palate Srbija, dok je Đinping otpozdravljao masi.

A, evo šta su lideri Srbije i Kine, između ostalog, u zvaničnom delu rekli jedan drugom.

- Mojoj ličnoj sreći nema kraja, mi imamo odlične odnose u svim sverama. Kada nas pitaju bilo šta o Kini, naši odgovori su vrlo prosti, u skladu sa principima kineske politike i međunarodnog prava. Hvala vam što poštujete naš teritorijalni integritet, što nam pomažete u međunarodnoj areni. Tri kineske kompanije su najveći izvoznici iz Srbije, Železara, Zi Đin rudnik bakra, Zi Đin rudnik zlata. Imao bih mnogo toga da kažem. Ugovor o slobodnoj trgovini otvorio je širom vrata, želimo da vidimo još kineskih kompanija, kineske turiste. Kupujemo devet kineskih vozova za EXPO - naglasio je Vučić.

Potom je kineski predsednik Si Đinping rekao je da impresioniran i duboko dirnut dočekom.

- Iz prve ruke smo svedoci da srpski narod kineski narod posmatra kao svoje čelične prijatelje, najbolje prijatelje. Ovo je zaista obostrano i iskreno prijateljstvo. Postoji snažan osrćaj prijateljstva između naših zemalja i to pozdravljam. Zaista je ovo na mene ostavilo dubok utisak. I taj plesni performans koji smo imali vašeg nacionalnog kulturno-umetničkog ansambla je bio impresivan. Moja supruga i ja smo bili duboko dirnuti ljubaznošću i prijateljstvom vašeg naroda. Zaista ste pažljivo ekselencijo priredili ovu posetu, znam da ste mnogo ličnih zalaganja imali i zaista to mogu da osetim - rekao je Si Đinping.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 15

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Primopredaja

Zoran Živković [17.05.2024.]




Video dana

Muzikalni magarac

Anketa

Ko će osvojiti titulu u ABA ligi?

Rezultati