Društvo i ekonomija

[ Izvor: Agroklub/Nova ekonomija ]

04. 07. 2022. 06:00 5

Cena prasića pala, a meso SVE SKUPLJE

Cena prasića pala je jer se smanjila potražnja, pa zbog toga nema ni otkupa i sada mogu da se kupe i za 280 dinara za kilogram, prenosi Agroklub. Sa druge strane, cene u mesarama nisu male i već tokom aprila bile su za 20 odsto skuplje nego u istom mesecu prošle godine.

Stočar Dejan Mijajlović iz okoline Rekovca kaže za Agroklub da je, sa trenutnom otkupnom cenom prasadi od 240 dinara u tom kraju, njegova stočarska proizvodnja na nuli.

- Trenutno imamo oko 20 prasića. Cena je bila 350 do 400 dinara ali je sada pala na 240 dinara. Na žalost, ništa drugo nije pojeftinilo, nego je čak i poskupelo - kaže Mijajlović.

On je podsetio da je koncentrat sada 85 dinara za kilogram, a prošle godine je bio 40 dinara. Đubrivo je poskupelo tri puta, hemijska sredstva za zaštitu 15 odsto, dok se cene goriva menjaju svakog petka.

Mijajlović smatra da je cena prasadi pala jer nema tražnje, pre svega zbog uvoza mesa.

- Ja nemam nikakvu obezbeđenu prodaju već ako neko naleti da kupi, dobro je. Ni ranije nije bilo organizovanog otkupa. Uglavnom su kupovali nakupci i koliko oni ponude, to je to. Mi se ništa ne pitamo - kaže Mijajlović.

Podseća da je ranije postojala stočna pijaca gde su dolazili kupci sa raznih strana, ali da oni sada "idu po kućama i kupuju stoku".

Prema podacima Biltena STIPS, odnosno Sistema tržišnih informacija poljoprivrede Srbije, koji je objavljen 28. juna, u klanicama na području nišavskog regiona došlo je do pada otkupne cene prasića od 16 do 25 kilograma težine na 280 dinara za kilogram, prenosi Nova ekonomija.

Pad je evidentan i u Novom Sadu, gde su se cene kretale od 310 do 350 i 380 dinara za kilogram.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 5

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.

Kolumna



Uterivanje istine

Zoran Živković [13.03.2024.]




Video dana

Modni kritičar

Anketa

Jeste li i vi dobili povećanje računa za struju?

Rezultati