Društvo i ekonomija

Direktno.rs

10. 11. 2021. 16:57 1

NUNS osudio atak huligana na ekipu televizije N1

"Nezavisno udruženje novinara Srbije osuđuje ometanje u radu i vređanja ekipe televizije N1 na sinoćnom protestu u centru u Beogradu, i zahtevamo od Tužilaštva da reaguje, pošto policija nije želela da zaštiti novinara i kamermane od nasilnika iako se sve dešavalo u njihovoj neposrednoj blizini", piše u saopštenju NUNS-a koje prenosimo u celosti.

"Grupa huligana, koja je sinoć u Njegoševoj ulici pretila okupljenim građanima i uzkivala fašističke i rasističke parole, u dva navrata je sprečila uključenje novinara Filipa Lukića u program N1, naočigled desetina uniformisanih i policajaca u civilu. Jedan od tih huligana je malo pre toga uputio otvorene pretnje okupljenim građanima, a da policija takođe nije ni najmanje reagovala, a kolegi Lukiću je nakon što je prekinuo snimanje rekao: "Šta si se uplašio, pa neću da te bijem pred policijom."

Radi se o pripadnicima takozvane "Narodne patrole", ekstremistima koji su nedavno, prilikom protesta protiv vakcinacije, takođe ometali i vređali novinare N1.

Podsećamo da su novinari poslednjih godina izloženi sve većem broju pritisaka i napada, i da je postala praksa da ih nasilnici i provokatori ometaju u poslu, vređaju i napadaju na ulici i na internetu, a da većina tih krivičnih i prekršajnih dela ostaju nekažnjena. Podsećamo i da su najveći generatori mržnje prema profesionalnim i nezavisnim novinarima političari na vlasti i njihove propagandisti, te da su nemili događaji poput sinoćnog samo logična posledica uvreda i targetiranja koja dolaze iz skupšinskih klupa i sa drugih zvaničnih mesta.

NUNS će i ovaj slučaj uneti u Bazu podataka o napadima i pritiscima na novinare i obavestiti međunarodne institucije i organizacije", zaključuje se u saopštenju Nezavisnog udruženja novinara Srbije.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 1

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

U čemu je problem?

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati