Društvo i ekonomija

Fondacija Slavko Ćuruvija [ Izvor: N1 ]

13. 03. 2024. 14:07 1

U tabloidima 884 napada na medije, na Direktno.rs 21: Analiza Fondacije Slavko Ćuruvija

Portali pet tabloida koji, prema Savetu za štampu, imaju najviše prekršaja Kodeksa novinara Srbije - Informer, Alo, Srpski telegraf (portal Republika), Večernje novosti i Kurir - objavili su tokom 2023. godine 628 tekstova u kojima su 884 puta na meti bili kritički mediji ili novinari, pokazuje analiza Slavko Ćuruvija fondacije.

U 80 odsto slučajeva napadani su mediji Junajted grupe, najviše televizija i portal N1 (225 puta), televizija, novine i portal Nova (220) i portal i novine Danas (178). Sledeća po brojnosti napada je kategorija „tajkunski mediji” (58), koje je bivša premijerka Ana Brnabić definisala kao medije u vlasništvu Dragana Šolaka.

Po broju napada, kako se navodi u analizi, slede portal Direktno.rs (21) i nedeljnik Vreme (8). O nedeljniku NIN i portalu KRIK tabloidi su negativno pisali po četiri puta, o BIRN-u tri puta, portalima Kossev i Cenzolovka po dva puta, dok su po jednom spomenuti: Radio Slobodna Evropa, Al Džazira, Peščanik, Insajder, agencija Beta, Autonomija i Ozon pres.

Tabloidi su, osim medijskih kuća, napadali i novinare ponaosob, a najčešće su napadani direktor vesti TV Nova Slobodan Georgiev i glavni i odgovorni urednik lista Danas Dragoljub Draža Petrović, piše u saopštenju fondacije.

Tokom monitoringa uočena su četiri narativa koja tabloidi koriste kada izveštavaju o kritičkim medijima i novinarima: odbrana kulta ličnosti Aleksandra Vučića; demonizacija i dehumanizacija novinara; etiketiranje novinara kao izdajnika i plaćenika; diskreditacija i širenje nepoverenja prema mediju. Često se u jednom tekstu prepliću dva ili više navedenih narativa.

- Analiza pokazuje i da je 31 odsto tekstova napisano identično ili gotovo identično, ali da u tim slučajevima svaki tabloid kao izvor navodi sebe. Ovo predstavlja osnov za sumnju da tabloidi dobijaju gotove tekstove iz centralnog izvora - ističe se u saopštenju, prenosi N1.

U analiziranim tekstovima najčešći napadači su sami tabloidi, a drugi po brojnosti napada su političari na vlasti, i to: Ana Brnabić (77), Aleksandar Vučić (37), Goran Vesić (14) i još 20 drugih funkcionera vladajuće koalicije, dodaje se.

- Pošto tabloidi i političari koriste identičan narativ i rečnik kada napadaju kritičke novinare, nameće se zaključak da su jednaki učesnici u očiglednim kampanjama koje se vode protiv kritičkih novinara, odnosno da rade u saglasju - navodi se u saopštenju.

Celu analizu možete naći OVDE.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 1

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

Topli sendvič

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati