Društvo i ekonomija

[ Izvor: Danas ]

03. 06. 2021. 10:35 4

Dumanović ide na saslušanje zbog izjava o BIA i SNS

Bivši pripadnik Odeljenja za dokumentovanje i opservaciju MUP Srbije Milan Dumanović biće u ponedeljak, 7. juna, saslušan u Trećem osnovnom javnom tužilaštvu u Beogradu povodom krivične prijave koju je protiv njega podnela BIA.

Dumanović je listu "Danas" rekao da je za 18. jun zakazano i prvo ročište po privatnoj tužbi koju je protiv njega podneo direktor BIA Bratislav Gašić, zbog povrede ugleda i časti.

I krivična prijava i privatna tužba podnete su protiv Dumanovića zbog izjava u emisiji "Utisak nedelje" 18. aprila, kada je u više navrata ponovio da "SNS i BIA dele pare od droge".

Time je Dumanović, prema mišljenju podnosioca prijave, počinio krivično delo izazivanje panike i nereda za koje je zaprećena zatvorska kazna u rasponu od šest meseci do pet godina, prenosi ovaj listi.

- Navodi Dumanovića predstavljaju pokušaj širenja panike kod građana, plasiranjem dezinformacija, a u cilju slabljenja integriteta i autoriteta nacionalne službe bezbednosti. Takođe, time je značajno omeo sprovođenje mera BIA na zaštiti bezbednosti Republike Srbije od trenutno izraženih pretnji, posebno organizovanog kriminala, stvaranjem nezadovoljstva, revolta i neodobravanja prema BIA, čime se ujedno slabi poverenje i podrška građana tim merama - navodi se u krivičnoj prijavi BIA.

Gašić je tužbu podneo zbog, kako je stajalo u saopštenju BIA, uvreda izrečenih na njegov račun u istoj emisiji.

Reagujući na vest o podnošenju prijave Dumanović je istakao da je to učinjeno kako bi se svi pripadnici sektora bezbednosti koji razmatraju da izađu u javnost sa podacima o nezakonitim radnjama svojih nadređenih zastraše i obeshrabre.

Podsetimo, Dumanović već godinama ima status okrivljenog u postupku koji se protiv njega i njegovog kolege Mladena Trbovića vodi zbog odavanja službenih tajni MUP-a.

Njih dvojica su pokušavali da ukažu na nezakonite postupke tadašnjeg rukovodstva ministarstva vezano za putovanje predsednika Vučića u Potočare. Nakon odsustva reakcije unutar ministarstva oni su sa svojim saznanjima izašli u javnost, a podneli su i krivičnu prijavu protiv rukovodioca MUP-a. Prijava koju su oni podneli je odbačena, ali je zato stupila na snagu prijava koja ih tereti za odavanje tajnih podataka. Sudski postupak protiv Dumanovića i Trbovića je i dalje u toku.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 4

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

U čemu je problem?

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati