Vučićeva pulenka nova predsednica Vrhovnog kasacionog suda | Društvo i ekonomija | Direktno

Web portal Direktno.rs koristi kolačiće i Google analitiku u svrhu merenja i prikazivanja oglasa koji su prilagođeni vama. Kliknite na dugme Prihvatam kako biste pristali na ove postupke i zadržali korisničko iskustvo koje je prilagođeno vama. Saznaj više

Društvo i ekonomija

[ Izvor: Mediji ]

08. 04. 2021. 19:19 12

Vučićeva pulenka nova predsednica Vrhovnog kasacionog suda

Za predsednika Vrhovnog kasacionog suda večeras je izabrana Jasmina Vasović, sudija tog suda, inače pulenka predsednika Srbije Aleksandra Vučića i jedina kandidatkinja za tu funkciju, odlučeno je večeras na zasedanju Narodne skupštine.

Vasović će sledeće sedmice položiti zakletvu u parlamentu.

Jasmina Vasović je rođena 1969. godine u Čačku, diplomirala je 1995. godine na Pravnom fakultetu Univerziteta u Beogradu, a pravosudni ispit je položila 27. juna 2000. godine. Vasović je od 2009. do 2013. bila sudija Višeg suda, a potom i sudija Apelacionog suda, a za sudiju Vrhovnog kasacionog suda izabrana je 2018. godine.

Prema Zakonu o sudijama, predsednik VKS bira se na period od pet godina i ne može biti ponovo biran. Vasović je na funkciji sudije VKS izabrana u oktobru 2018. godine i postupa u krivičnoj materiji.

Predsednik VKS, najvišeg suda u zemlji, je po funkciji i predsednik Visokog saveta sudstva. U svom Programu za unapređenje rada sudova Vasović je istakla pet osnovnih, ali ne i jedinih, ciljeva kojima će težiti tokom svog mandata.

To su posvećen rad na obezbeđenju jedinstvene sudske primene prava i jednakosti stranaka u sudskim postupcima, unapređenje stručnosti pravosuđa, unapređenje transparetnosti i dostpnosti pravosuđa, poboljšanje efikasnosti pravosuđa i institucijalno jačanje suda i saradnja sa drugim institucijama.

Inače, protiv njegog imenovanja na čelo predsednice Vrhovnog kasacionog suda protivio se Visoki savet sudstva, koji je pre nešto manje od mesec dana istakao da je sporan način njenog predlaganja na ovu funkciju.

Tako je Savo Đurđić, sudija Apelacionog suda u Novom Sadu i član Visokog saveta sudstva (VSS), u otvorenom tekstu za portal Otvorena vrata pravosuđa, polovinom marta istakao da je izbor za predsednika VKS Jasmine Vasović bio sporan, iz jednog razloga - sednica VKS je 26. februara prejudicirala da će VSS Vasovićevoj pružiti podršku.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 12

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se

Neophodna higijena

Zoran Živković [06.04.2021.]


Video dana

Idioti sa Kariba

Anketa

Ko će prvi da izda Aleksandra Vučića?

Rezultati