Društvo i ekonomija

[ Izvor: N1 ]

15. 07. 2023. 15:21 4

Sudski postupci koji su najduže trajali, pa zastareli

Prema podacima Vrhovnog kasacionog suda (VKS), tokom 2021. i 2022. godine ukupno je zastareo 201 krivični predmet pred osnovnim i višim sudovima u Srbiji.

U 2022. godini zastarelo je 114 postupaka - 36 pred višim sudovima, 78 pred osnovnim sudovima u Srbiji, rečeno je za portal N1 u VKS. Godinu ranije, 2021. godine broj zastarelih predmeta bio je nešto manji - 87, od čega je najveći broj pred osnovnim sudovima - 81, a šest pred višim.

Krivičnim zakonikom Srbije predviđeni su rokovi u kojima zastarevaju krivično gonjenje i izvršenje kazne i zavise od predviđene kazne za krivično delo. Izuzetak su postupci za ratne zločine, gde zastarelost ne može nastupiti.

Zastarelost krivičnog gonjenja podrazumeva da se krivični postupak protekom zakonom određenih rokova ne može više pokrenuti, odnosno da se ne može se nastaviti već započeti postupak. Rok zastarelosti teče od dana izvršenja krivičnog dela i zakon predviđa različite rokove.

Za krivično delo za koje preti kazna zatvora od 30-40 godina, zastarelost nastupa 25 godina od izvršenja, za dela kojima preti zatvorska kazna veća od 15 godina, zastarelost nastupa 20 godina od izvršenja.

Krivični postupak se ne može pokrenuti ako prođe 15 godina od izvršenja dela za koje se može izreći zatvorska kazna veća od 10 godina, ako prođe 10 godina od izvrsšnja dela za koje se može izreci zatvor preko pet godina. Zastarelost nastupa ako prođe pet godina od izvšenja krivičnog dela za koje se može izreci zatvor preko tri godine.

Posle tri godine zastareva i gonjenje za dela za koja se može izreći zatvor preko jedne godine, a posle dve godine za dela kojima preti zatvorska kazna od jedne godine ili novčana kazna.

Postupci koji su najduže trajali i gde je nastupila zastarelost

Marija Milošević, ćerka Slobodana Miloševića i Mire Marković, posle više od 20 godina ponovo može u Srbiju pošto je 2021. godine nastupila zastarelost postupka koji se protiv nje vodio zbog toga što je prilikom hapšenja svog oca 1. aprila 2001. pucala u dvorištu vile "Mir".

Zbog zastarevanja, 2016. godine obustavljen je postupak protiv Bogoljuba Karića koji je bio optužen da je u periodu od 1998. do 2005. izvlačio novac iz telekomunikacione kompanije "Mobtel" i prebacivao ga račune drugih firmi u njegovom vlasništvu.

Slučaj protiv lekara klinike "Decedra" za nesavisno lečenja Jelice Radović koja je preminula posle rutinske operacije, zbog zastarelosti takođe nije dobio sudski epilog.

Vladika Pahomije je, zbog zastarelosti i navodnog nedostatka dokaza, oslobođen optužbi da je seksualno zlostavljao četvoricu maloletnih učenika Bogoslovije.

Specijalni sud u Beogradu je oslobodio optužbe bivšeg direktora Savezne uprave carina Mihalja Kertesa zbog iznošenja državnih para na Kipar. Optužba je odbijena iz proceduralnih razloga, zbog apsolutne zastarelosti krivičnog gonjenja.

Postupak protiv Stanka Subotića, koji je bio optužen za šverc cigareta tokom devedesetih godina, delimično je okončan oslobađajućim presudama a delimično odbijanjem optužbi zbog zastarelosti.

Jedan od dužih postupaka koji su obeležila zastarevanja protiv optuženih bila je afera "Indeks" protiv 94 osobe među kojima su bili i profesori Pravnog fakulteta u Kragujevcu.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 4

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izborna trka

Zoran Živković [27.04.2024.]




Video dana

Tuđa ruka svrab ne češe

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati