Hronika

[ Izvor: Nova.rs ]

25. 04. 2023. 16:28 4

Predsednica VSS više od mesec dana ćuti o produženju mandata sudiji koji sudi Šariću

Postupci protiv narko-bosa Darka Šarića ući će u anale srpskog pravosuđa po dužini trajanja, a postoji opravdana bojazan da će i najnoviji, za pokušaj ubistva svedoka-saradnika Nebojše Joksovića, nastaviti takvu tradiciju. Naime, 30. aprila u Specijalnom sudu ističe mandat sudiji Dejanu Terziću, koji je postupajući sudija u novom postupku protiv Šarića. Iako produženje mandata ne bi trebalo da bude upitno, posebno ako se ima u vidu da je on započeo suđenje, postoji mogućnost da se to ipak ne desi. Naime, prema saznanjima Nova.rs, predsednik Višeg suda u Beogradu, Aleksandar Stepanović je pre mesec i po dana uputio zahtev predsednici Visokog saveta sudstva sudiji Jasmini Vasović da se produži mandat Terziću. Odgovor od nje do danas nije stigao.

Sudiji Terziću mandat ističe za svega nekoliko dana, a postoji bojazan da će, ukoliko mu se ne produži, to dovesti do odugovlačenja postupka protiv Šarića. U tom slučaju, biće izabran novi sudija, kome će biti potrebno vreme da se upozna sa obimnim predmetom. Takođe, i sam proces počeće ispočetka.

Prema saznanjima Nova.rs, predsednik Višeg suda u Beogradu Aleksandar Stepanović zatražio je da Visoki savet sudstva produži mandat Terziću, upravo kako bi se izbegle sve ove posledice i odugovlačenje.

Međutim, VSS ćuti o tome punih mesec i po dana.

Iz Višeg suda u Beogradu potvrdili su da je zahtev upućen još 7. marta.

- Tačna je informacija da se predsednik Višeg suda u Beogradu sudija Aleksandar Stepanović 7. marta 2023. godine obratio predsedniku Visokog saveta sudstva sudiji Jasmini Vasović kako bi se sudiji Dejanu Terziću produžilo upućivanje na rad u Posebno odeljenje za organizovani kriminal Višeg suda u Beogradu, imajući u vidu da je isti odlukom Visokog saveta sudstva kao sudija Apelacionog suda u Novom Sadu upućen na rad u Posebno odeljenje za organizovani kriminal Višeg suda u Beogradu - navedeno je u odgovoru portalu Nova.rs.

Iz Višeg suda u Beogradu upozoravaju i na sledeće:

- Do danas takva odluka nije donesena. Takođe, ukoliko postupajućem sudiji ne bi bilo produženo upućivanje na rad u Posebno odeljenje, konkretno, predmet "Šarić-ubistvo svedoka saradnika" morao bi da krene ispočetka.

Zasad nije poznato zbog čega VSS punih mesec i po dana odbija da donese odluku povodom zahteva o produženju mandata.

Portal Nova.rs uputio je pitanja Visokom savetu sudstva povodom date situacije, međutim, odgovor nije stigao, iako će kroz samo nekoliko dana isteći mandat sudiji Terziću.

On je, inače, 2014. godine upućen iz Apelacionog suda u Novom Sadu u Specijalni sud, odnosno Posebno odeljenje za organizovani kriminal Višeg suda u Beogradu.

Zanimljivo je da je odbrana Šarića i ostalih optuženih tražila izuzeće upravo sudije Terzića. Taj zahtev je Apelacioni sud u Beogradu odbio kao neosnovan.

Protiv Darka Šarića se vodi nekoliko postupaka. Simptomatično je da je reč o maratonskim procesima, koji traju godinama. Većinu postupaka obeležila su odlaganja, brojna izuzeća, a suđenja su nebrojano puta kretala iznova.

Postavlja se pitanje da li će takva situacija biti i sa najnovijim procesom, kojim je Šarić optužen za organizovanje kriminalne grupe koja je planirala likvidaciju Nebojše Joksovića.

Ko je sudija Terzić

Sudija Dejan Terzić sudio je uglavnom u postupcima za ratne zločine. Takođe, sudio je bratu pokojnog generala policije Radovana Stojičića Badže, Siniši Stojičiću, koji je bio optužen da je organizovao šverc gotovo tri hiljade kartona cigareta u toku 1997. godine. U pomenutom postupku je osuđen Stojičić.

Delio je pravdu i u postupku za stečajnu mafiju, ali i bivšem direktoru „Puteva Srbije“. Takođe, Terzić je sudio i kriminalnoj grupi Zorana Jotića Jotke, a pomenuti postupak i dalje traje.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 4

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izborna trka

Zoran Živković [27.04.2024.]




Video dana

Baštovan

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati