Hronika

[ Izvor: NIN/Vuk Cvijić ]

04. 05. 2023. 06:52 18

Predsednica suda ispunila želju Šarićeve odbrane

Sudija Dejan Terzić, za koga je odbrana u novom postupku protiv Darka Šarića tri puta tražila izuzeće, više neće voditi to suđenje. To se desilo jer predsednica Visokog saveta sudstva (VSS) Jasmina Vasović (ujedno predsednica Vrhovnog kasacionog suda) uopšte nije stavila na razmatranje njoj upućeni zahtev da se sudiji Terziću produži mandat. Zahtev je uputio još 7. marta predsednik Višeg suda u Beogradu Aleksandar Stepanović, ali do 30 aprila, kada je sudiji Terziću isticao jednogodišnji mandat u Specijalnom sudu (formalni naziv odeljenja za ratne zločine i organizovani kriminal Višeg suda u Beogradu) predsednica VSS ga jednostavno nije stavila na razmatranje.

Do sada se nije dešavalo da VSS ne prihvati predlog predsednika Višeg suda za upućivanje nekog sudije u Specijalni sud. Sve do slučaja sudije Terzića. Tako je njemu automatski prestao mandat u Specijalnom sudu u kome je od 2014. To praktično znači da će svih devet postupaka u kojima je on predsednik Veća (pet za organizovani kriminal i četiri za ratne zločine) u Specijalnom sudu krenuti iz početka. Zastoj će imati i 10 postupaka gde je on član veća (četiri za organizovani kriminal i šest za ratne zločine), jer će novom članu biti potrebno vreme da se upozna sa predmetima. Sudija Terzić će nastaviti rad u formalno višoj sudskoj instanci, Apelacionom sudu u Novom Sadu iz koga je inače bio upućen u Specijalni sud.

Zanimljivo je da je sudiji Terziću prekinut mandat u Specijalnom sudu nakon niza odluka koje su bile protiv volje odbrane Šarićeve grupe. Odbrana je tražila tri puta izuzeće - dva puta celog Veća kojem je predsedavao sudija Terzić i jednom izuzeće njegovo i predsednika Višeg suda, ali su zahtevi odbijeni. Prekidanje mandata je usledilo i nakon što je Veće odbilo neke zahteve odbrane i insistiralo na održavanju ročišta, a sudija Terzić je izrekao novčane kazne za četvoro advokata zbog odugovlačenja. Tako je Veće odbilo predlog odbrane za ukidanje pritvora Šariću i upućivanje na izdržavanje kazne zatvora po presudi za kokain i to, kako je bilo određeno, u zatvor u Sremskoj Mitrovici, a ne u požarevačku Zabelu gde su obično zatvoreni osuđeni u Specijalnom sudu.Protiv dvojice advokata koje je kaznio sudija Terzić, Apelacioni sud u Beogradu je poništio kazne od 100.000 dinara, jer su naknadno dostavili dokumenta koja opravdavaju njihovo odsustvo. Protiv dvoje advokata na snazi su još kazne, za Jelenu Zakonović od 100.000 dinara, a za Dalibora Katančevića kazna od 150.000 dinara. Ilustrativan je slučaj kažnjavanja advokata Katančevića koji brani Šarića i jedini je branilac Bojana Stanojkovića koji je u bekstvu, a okrivljen je kao jedan od istaknutih članova grupe. Advokat Katančević je 9. aprila dostavio sudiji Terziću izveštaj od istog dana lekara specijaliste Doma zdravlja u Pljevljima, odakle je Šarić rodom, i zamolio da se ročište zakazano za sledeći dan odloži. Ročište je odloženo, jer se advokat Katančević nije pojavio. Međutim, sudija Terzić je nesumnjivo utvrdio da ovog Šarićevog branioca medicinski razlozi nisu sprečili da istog dana, kada je bilo zakazan postupak u Specijalnom sudu, kao advokat postupa u beogradskoj Palati pravde zbog čega ga je kaznio.

Sudija Terzić je pribavljajući video nadzor iz Palate pravde utvrdio da je advokat Katančević tamo boravio tog 10. aprila, kada je bilo zakazano suđenje Šarićevoj grupi u Specijalnom sudu. Takođe je nabavio i pisanu izjavu sudije za prethodni postupak iz Palate pravde koja je potvrdila da je advokat Katančević bio kod nje tog dana.
Od 20. februara, kada je održano prvo pripremno ročište, do 27. aprila, kada je bilo poslednje, sudija Terzić je zakazivao suđenja više od 10 puta. Nekoliko puta ročišta su odlagana zbog odbrane. Sudija Terzić je dva puta razdvojio postupak protiv nekih optuženih čiji se branioci nisu pojavili da bi ročište moglo da se održi.

Da obrana u slučaju Šarićeve grupe pribegava čestim odlaganjima videlo se i u ranija dva pokrenuta postupka za šverc skoro šest tona kokaina i pranje novca. Na primer, prva prvostepena završnica suđenja za pranje novca odložena je u periodu 2019. i 2020. čak 24 puta zaredom. Srbija, iako u početku predvodnik u istrazi protiv Šarićeve grupe, doskora je već dugo bila jedina država u kojoj pripadnici ove grupe nisu osuđeni. Tome je prethodio niz neobičnih pravosudnih dešavanja od 2012. naovamo.
Tako je novembra 2020. u beogradskom Apelacionom sudu Šarić osuđen pravosnažno na 15 godina od maksimalnih 20 godina po starom zakonu. Tužilaštvo je insistiralo da se primeni novi zakon po kome mu je pretila kazna do 40 godina, uz obrazloženje da je poslednja isporuka od preko dve tone zaplenjena u vodama Urugvaja, kada je važio novi zakon. Vrhovni kasacioni sud je odmah nakon izbora Jasmine Vasović za predsednika, aprila 2021. poništio tu presudu iz formalnih razloga jer su neke sudije iz Apelacije učestvovale u ranijim odlukama. Ona je demantovala da ima veze sa tom odlukom. Zatim je Veće beogradskog Apelacionog suda otvorilo postupak iz početka iako je Vrhovni sud ukazao samo na formalne razloge i donosi odluku da 24. decembra 2021. pusti Šarića u kućni pritvor.

Opširnije u novom štampanom izdanju NIN-a.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 18

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Fakiri

Zoran Živković [25.03.2024.]




Video dana

Vrati mi papuču

Anketa

Šta će Partizan uraditi u Evroligi?

Rezultati