Društvo i ekonomija

R. Ć.

30. 03. 2021. 10:16 12

Smeštaj za radnike Linglonga poput Golog otoka!

Igradnja kineske fabrike guma Linglong najavljena je od strane države kao "najveća i najznačajnija investicija u Vojvodini". Koliko je vlastima bitan projekat, bar u medijima, govori i činjenica da se u Zrenjaninu put koji prolazi kroz radnu zonu Jugoistok nazvao "Avenija Linglong". Velike reči, velika najava, ali stvarnost je ipak drugačija (gle čuda) od one koja nam vlast prikazuje. Uslovi smeštaja radnika koji grade tako bitnu investiciju podsećaju na uslove u kojima su obitavali logoraši na ozloglašenom Golom otoku.

- Pogledajte kako izgleda smeštaj radnika koji su angažovani na izgradnji fabrike automobilskih guma Linglong. To su investitor i "projekat od nacionalnog značaja" kojima je Srbija poklonila više od 80 miliona evra i za koje tvrdi da neće ugrožavati prirodu i zdravlje ljudi - napisao je na Tviteru Ivan Živkov, sociolog i građanski aktivista koji je podelio sliku smeštaja za radnike koji grade pomenutu fabriku guma.

Ivesticija u koju je država uložila 80 miliona, a koja cela košta 800 miliona evra, ne deluje toliko značajno kada se vide uslovi u kojima praktično žive radnici angažovani na izgradnji. Ogoljeni zidovi, zatvorski kreveti, kafe kuvala i poneka stolica sa ili bez sedišta, kofe s vodom i lavori, sa sve razbacanim svarima (jer ormara nema) bacaju ružnu sliku na kapitalni projekat vredan gotovo milijardu evra.

Izgleda da je ovaj slučaj samo personifikacija vlasti u Srbiji. Spolja čokolada, a unutra šupljina. Nešto poput kinder jajeta, s tim što umesto poklona, nakon čokolade dobijete ogoljene kamene zidove i zatvorske krevete. Jer koga briga za uslove rada? Nije bitno gde se radi i kako, bitno je da posla ima, zar ne? A to što se radi u uslovima nedostojnih čoveku, nikom ništa, vlast to ne zanima. Njih ne zanimaju posledice, već samo trenutna korist, da li u vidu političkih poena, marketinga ili šeme "ja tebi, ti meni". 

Ekologiju, uslove rada, vladavinu prava, pravdu i zdravlje, to ostavljamo nekim drugim zemljama da vode računa o tim stvarima. Ovaj "ekonomski tigar", kako često naš predsednik ume da nazove Srbiju, je ipak tigar. On reži, iako je bez kandži i zuba, ranjen i odavno na umoru.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 12

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Ravnopravnost

Zoran Živković [12.04.2024.]




Video dana

Metalika moj dobar drugar

Anketa

Ko je kriv za razočaravajuću sezonu Zvezde i Partizana u Evroligi?

Rezultati