Društvo i ekonomija

21. 03. 2021. 18:47 3

Malagurski: Znanje teško sustiže moć gluposti

Sasvim je normalno, pa i poželjno, uživati u dobroj priči. Međutim, postaje vrlo opasno kada čovek ne razlikuje priču od istine. Istina se dokazuje činjenicama, a priča se kroji da bude uverljiva. Čovek koji ne razume činjenično dokazivanje najpodložniji je verovanju u priče - kaže Boris Malagurski, reditelj, u svojoj Tviter objavi.

- Priče kao istinu maskiraju uglavnom oni koji bolesno veruju u njih, imaju finansijski motiv ili to rade po zadatku. I te priče prolaze kod mnogih, jer su uzbudljive priče prodornije od dosadnih dokaza. Znanje teško sustiže moć gluposti - nastavlja Malagurski.
Malagurski konstatuje da kada oni koji plasiraju gluposti steknu sledbenike koji slepo veruju i u najluđu priču koju plasiraju, imamo sektu, te da današnje sekte se sve više temelje na teorijama zavere, a vođe obavezno prodaju kojekakve preparate koji će nas spasiti od raznoraznih trovanja.
- Uveravajući narod da je slobodnomisleći samo ako poveruje u svaku ludost bez dokaza, oni zgrću ogroman profit. Koriste sektaške metode udruživanja protiv onih koji pokušaju da osveste hipnotisane. Cilj im nije širenje istine, već uvlačenje ljudi u njihove profiterske šeme - naglašava Malagurski i daje primer:
- Antivakserski pokret, recimo, zarađuje preko milijardu dolara godišnje - što kroz prodaju raznih preparata i tretmana, što kroz oglase na sajtovima na kojima objavljuju tekstove i video klipove. Njima sledbenici trebaju za širenje sadržaja na internetu i uvećavanje profita.
On zaključuje da nema jednostavnog rešenja za razbijanje ovih sekti 21. veka, jer su one nadohvat ruke svima sa telefonom.
- Ključno je učiti ljude da zahtevaju dokaze za svaku tvrdnju i kako da provere verodostojnost neke činjenice, ma koliko se ona kosila sa ličnim uverenjima - poručuje Malagurski.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 3

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Očekivanja

Zoran Živković [13.05.2024.]




Video dana

Prvi put je najteže

Anketa

Ko će osvojiti Ligu šampiona?

Rezultati